Mijn kind deed een coming-out. Hoe reageer ik hierop?

Een ‘coming-out’, ‘outing’ of ‘uit de kast komen’, is het vertellen aan anderen dat je LGBT+ bent. Sommige kinderen praten hier openlijk over vanaf hun eerste twijfels, anderen hebben er meer tijd voor nodig en doen op een later moment een coming out. Kinderen zijn vaak bang dat hun ouders teleurgesteld zullen reageren, daardoor gaat een coming-out vaak gepaard met stress en onzekerheid. Een coming-out vraagt veel moed. Op het moment dat kinderen een coming-out doen, hopen ze vooral op begrip, een ouder die luistert en ruimte geeft om te praten.

 

Wanneer je de coming-out van je kind niet had zien aankomen, kan het als ouder even schrikken zijn. Het kan zijn dat je zelf ook met emoties zit (ongeloof, bezorgdheid, ...) en vragen hebt. Hieronder enkele tips om hiermee om te gaan:

 

  • Start met te tonen dat je je kind graag ziet, ook met wat die je net vertelde. Geef jezelf én je kind daarna de tijd om het te laten bezinken en hierover na te denken. Een coming-out kan heel heftig zijn voor zowel ouder als kind, soms is het beter om op een later moment het gesprek verder te zetten.
     

  • Probeer je in te leven in de alledaagse situaties waarin je kind zich bevindt: Hoe zou het voor je kind zijn geweest om dit aan jou te vertellen?

Het kan zijn dat je de seksuele voorkeur of genderidentiteit van je kind niet direct volledig begrijpt. Je mag je kind hier gerust vragen rond stellen. Nieuwsgierigheid mag! Vaak durven ouders geen vragen te stellen omdat ze zich oncomfortabel voelen bij het onderwerp. Op die manier krijgt je kind het gevoel dat het onderwerp taboe is. Laat je kind zelf kiezen welke informatie die wil delen en welke niet. Hou wel in 't oog hoe je vragen binnenkomen bij je kind en of je je kind niet overlaadt. Je hoeft als ouder niet meteen alles te weten. Sommige informatie kan je ook zelf opzoeken, bijvoorbeeld op deze website.

Misschien vertelde je kind voorheen het tegengestelde, was het vroeger net wel erg meisjesachtig of jongensachtig of had je kind eerder wel al heteroseksuele relaties. Deze zaken hoeven elkaar niet tegen te spreken. De gevoelens en focus van je kind kunnen misschien verschoven zijnJe kind met zaken confronteren heeft geen zin. Dit kan bedreigend overkomen en zorgt ervoor dat je kind dichtklapt.
 

  • Merk je dat je je kind na de coming out strenger of net minder streng benadert? Zou je je ook zo gedragen tegenover je andere kinderen of als je dit niet wist van je kind? Focus je op je kind als gehele persoon. Hun seksuele voorkeur en genderidentiteit maken hier slechts een deel van uit.
     

  • De coming-out van je kind zorgt ervoor dat je kijk op de toekomst van je kind en van jezelf verandert. Je kan met vragen zitten zoals 'Zal ik ooit kleinkinderen krijgen?' of 'Zal mijn kind het niet moeilijk krijgen in de toekomst?' Het is helemaal normaal om ook als ouder hierover na te denken. Je leest meer over verschillende bezorgdheden op de pagina Twijfel en bezorgdheid als ouderWe raden je aan om niet te veel te focussen op de dingen die er niet kunnen zijn en te focussen op wat er wel kan zijn: jouw kind dat gelukkig is, jouw kind dat een goede band met jou kan hebben en jouw kind dat helemaal voeling heeft met hun échte gevoelens.
     

  • Heb je nood om over je eigen gevoelens te praten of zit je met vragen? Dan kan je hiervoor iemand in vertrouwen nemen. Stem dit goed af met je kind, want mogelijks wil je kind niet dat bepaalde mensen het weten. Zo behoud je de vertrouwensband met je kind. Weet dat je kind, maar ook jij als ouder Lumi kunnen contacteren via mailchat of telefoon. We luisteren naar je verhaal, en wijzen je graag de weg naar verdere info als je die wenst.


Zoek je verhalen van andere ouders? Je vindt de info over verenigingen onder de vragen Mijn kind is holebi. Waar kan ik terecht als ouder? en Mijn kind is transgender. Waar kan ik terecht als ouder?. Op de pagina Rolmodellen voor ouders vind je links naar artikels en boeken. 

Ik had altijd al het gevoel dat er iets anders was met onze Dennis. Toen hij uiteindelijk een coming-out deed, was dat alsof er iets op zijn plaats viel.

Johanna

De eerste weken na zijn coming out is daar heel weinig over gezegd. Onze zoon zei ‘Mama en papa, nu weten jullie het, laat het even’. En stillekesaan zat hij aan tafel en vertelde hij, ‘weet je mama, die en die is ook homo’. Stillekesaan kwam dat in het gesprek.

Tina

Uit De PodKast: een coming-outverhaal in vijf afleveringen

Marie is 21 en niet hetero. In een podcast van vijf opeenvolgende afleveringen deelt ze haar coming-outverhaal. Ze zoekt uit waarom ze ondanks haar goede thuissituatie zeven jaar wachtte om het te vertellen. Ze praat ook met andere mensen over hun ervaring met ‘de kast’.

 

Je kan de podcast gratis en volledig beluisteren via SoundCloud of Spotify.

Terug naar hoofdmenu