Je zoekt een luisterend oor
Je kan gratis en anoniem terecht bij Lumi. Dit kan via chat, telefoon of mail.
Transgender Infopunt beantwoordt al je vragen over het transgenderthema. Dit kan telefonisch, via e-mail, tijdens een chat- of videogesprek of tijdens de openingsuren op hun locatie in Gent. Alle informatie hierover vind je op hun website.
Merhaba is er voor holebi en transgender personen met een migratieachtergrond, hun partners en familie. Je kan telefonisch en via mail contact met hen opnemen in het Nederlands, Frans, Engels en Arabisch.
Je zoekt gelijkgestemden
Ouders van transgender kinderen is een gesloten Facebookgroep waar je ervaringen kan uitwisselen. Ook andere familieleden, vrienden en transgender kinderen zijn er welkom.
Het T-café is een praatgroep die één keer per maand doorgaat in Antwerpen. De praatgroep is er voor trans en non-binaire personen én hun naasten. De meest recente informatie vind je terug op hun website of Facebookpagina.
Gender.aXept voorziet maandelijks een praatgroep in Kortrijk en Roeselare. De praatgroep is er voor trans en non-binaire personen én hun naasten. De meest recente informatie vind je terug op hun website. Je kan ook terecht in de besloten Facebookgroep.
Het Gendersalon is een praatgroep die één keer per maand doorgaat in Oostende. De praatgroep is er voor trans personen én hun naasten. De meest recente informatie vind je terug op hun Facebookpagina.
Gendercontact organiseert maandelijks een praatgroep in Brugge voor trans personen en hun naasten. Hun werking is vooral gericht op trans vrouwen en -mannen. De meest recente informatie vind je terug op hun website of Facebookpagina.
Je zoekt informatie
Op de website van Transgender Infopunt vind je heel wat info terug over het transgenderthema. Op hun luik voor ouders vind je info over:
- hoe je het best kan reageren,
- genderontwikkeling,
- genderzorg voor kinderen en jongeren en
- genderbewust opvoeden.
Heeft je kind het psychisch moeilijk? Je kan als ouder veel steun halen aan contact met andere ouders van kinderen met gelijkaardige problemen. Je kan een overzicht hiervan terugvinden op Familieplatform.be. Ook bij Similes kunnen ouders terecht.
Sommige ouders halen ook steun uit contact met LGBTI+ vrienden, kennissen of buren. Ouders vinden ook steun door andere holebi- of transgender jongeren te ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens een lezing. Contact met ervaringsdeskundigen, kan je helpen je beter in te leven in je LGBTI+ kind.
Het kan ook deugd doen om verhalen en getuigenissen van andere ouders te lezen. Elk verhaal is anders, maar vaak kan je inspiratie en moed halen uit hoe anderen met hun situatie omgaan. De verhalen vind je via de overzichtspagina Rolmodellen voor ouders.
Ik ben lid van een Facebookgroep. In het begin kwam ik alleen naar de praatgroep, mijn man had daar toen geen behoefte aan. Maar als ik dan de verhalen vertelde, was hij ook geïnteresseerd, en nu leest hij mee in de Facebookgroep. We willen dat ons kind gelukkig is, en we proberen te leren van de andere ouders over hoe we ons kind kunnen helpen.