Over Lumi

Wat is Lumi?

Lumi is een opvang- en infolijn voor iedereen met vragen over gender en seksuele voorkeur.

 

Overweeg je een coming-out?  Vermoed je dat je niet in een van de M/V hokjes past? Ben je verliefd op je beste vriend? Of in paniek want nog nooit verliefd? Wil je weten hoe je je als vrouw-vrouwkoppel beschermt tegen soa’s en hiv of hoe veilig het is om seks te hebben met een hiv+ partner als die medicatie neemt? Wil je weten wat je als transgender kan doen tegen discriminatie? Zoek je hoe het wettelijk zit als drie mensen samen een kind willen opvoeden? Vraag je je af of er ook andere labels zijn voor iemand zoals jou? Of wil je net geen label? Weet je het even niet meer? Ben je een ouder, leerkracht, vriend of partner en zit je met vragen, dan ben je bij ons op je plek.

 

Lumi is ook een meldpunt voor discriminatie. Werd je gediscrimineerd omwille van je seksuele oriëntatie? Meld het. Dat kan rechtstreeks bij ons. We werken samen met Unia om dat mogelijk te maken. Werd je gediscrimineerd op basis van je genderexpressie of -identiteit? Je kan je verhaal bij ons kwijt. Ook die discriminatie kan je melden bij ons. Daarvoor werken we samen met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en hebben we contact met de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst.

 

Contacteer ons via telefoon, chat of mail. Onze vrijwilligers luisteren anoniem, gratis en zonder vooroordelen. Lumi heeft niet op alles een antwoord maar we luisteren anoniem en vertrouwelijk en voelen en denken met je mee.

 

Een korte geschiedenis

 • 1995: Lumi wordt als telefoondienst opgericht onder de naam 'Holebifoon'. Het initiatief komt er om een antwoord te bieden op de vraag naar informatie en opvang voor holebi’s en hun omgeving.
   
 • 1996, 4 april: De eerste statuten worden neergelegd. Van bij de aanvang is Lumi een vrijwilligerswerking, ondersteund door stafleden/coördinatoren.
   
 • 2007: Oorspronkelijk bestaat Lumi uit een telefoondienst. De telefoondienst startte met een vaste lijn, en werd later een gratis 0800-nummer. Gaandeweg werd de telefonische dienstverlening uitgebreid met mail. In 2007 kwam er ook de chatlijn erbij.
   
 • 2017: Lumi lanceert een uitgebreide laagdrempelige, informatieve website. 
   
 • 2018, 30 oktober: Holebifoon wordt 'Lumi'. Ook de baseline wordt aangepast. Holebifoon was er 'voor iedereen met vragen over holebiseksualiteit'. Lumi is er 'voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur'. Met deze wijziging wordt duidelijk gemaakt wat in de praktijk al lang het geval was: bij Lumi gaat het niet enkel over holebiseksualiteit. Je kan bij ons terecht voor opvang- en info over heel wat LGBT+ onderwerpen. Vanaf nu is het ook helemaal duidelijk dat transgender en non-binaire personen op de juiste plaats zijn bij ons. Meer weten over onze naamsverandering? Lees 'De Holebifoon verandert van naam en wordt Lumi' op ZIZO-online.
   
 • 2019, 10 september: Op Werelddag Suïcidepreventie lanceert çavaria samen het Transgender Infopunt en het VLESP - Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie nieuwe websites over psychisch welzijn bij holebi's en trans personen. Op www.lumi.be verschijnt er naast de thematische informatie, ook op maat gemaakte informatie voor drie verschillende doelgroepen: LGBT+ personen, hun ouders en professionals.

Ons visitekaartje

Bestel je graag onze gratis flyers en posters? Ben je op zoek naar ons logo? Wil je onze jaarverslagen en relevante artikels lezen? Je vindt ze allemaal via ons visitekaartje, hier op onze website.

 

Persoon kijkt lachend in de camera