Anderen ontmoeten

Jouw sociaal netwerk

Je sociale netwerk is de groep mensen met wie jij je verbonden voelt. Dat netwerk kan klein zijn, maar ook heel breed: familie, vrienden, je jeugdbeweging, sportclub, collega’s of klasgenoten, buren en kennissen, mensen uit je religieuze gemeenschap, online contacten.... en een LGBTI+ netwerk!
 

Deze mensen kunnen je ondersteunen en beschermen wanneer je problemen of tegenslag ervaart. Daarom is het belangrijk dat je op zoek gaat naar mensen bij wie jij je goed voelt. Bij wie kan jij jezelf zijn? Waar vind jij de meeste steun?

 

Voel je je momenteel door niemand in je netwerk gesteund of begrepen? Een netwerk kan je doelgericht uitbouwen. Je kan bewust op zoek gaan naar mensen die gelijkaardige gevoelens hebben, van dezelfde achtergrond als jou komen, te maken hadden met soortgelijke obstakels, ... Hieronder lees je waar je kan beginnen. Zie je er nog geen beginnen aan? Praat er met Lumi over via telefoon, chat of mail.


 

Anker
jouwsociaalnetwerk

Mijn vrienden en familie zijn geweldig. Iedereen aanvaardt me zoals ik ben. Mijn familie wist zelfs al jaren voor mij dat ik op vrouwen val. Toch... soms is het eenzaam. Ik ben het beu om de enige te zijn. Ik wil ook eens op café kunnen zitten en weten dat er daar mensen zijn zoals ik.

Sarah

Een LGBTI+ netwerk

Een LGBTI+ netwerk is een groep van mensen die net als jij ook twijfelend, holebi, transgender, aseksueel, intersekse, queer, ... zijn of gelijkaardige ideeën hebben over seksualiteit of gender. Praten met anderen die je gevoelens herkennen, geeft een veilig gevoel. Zo heb je meteen ook voorbeeldfiguren in je nabije omgeving.

Anker
lgbtiplusnetwerk

Zoals je merkt in het filmpje is er een grote verscheidenheid aan verenigingen, activiteiten en online platforms.
Zet ook je eigen vooroordelen over LGBTI+ personen aan de kant!

Het is niet altijd regenbogen, eenhoorns en eurosong.

Natuurlijk zijn er veel LGBTI+ personen heel blij met deze ‘symbolen’, maar er is net zo’n grote groep die daar helemaal geen band mee voelt. Beiden zijn oké!

Het is niet altijd ‘out and proud’.

Je moet niet meteen open zijn over jezelf. Je mag je tijd nemen om te zoeken naar jouw plek, mensen waarbij jij je goed voelt. In tussentijd mag je gerust anoniem blijven en ervoor kiezen om (nog) niet te praten over jouw eigen seksuele oriëntatie of gender, maar vooral te luisteren naar anderen. Ook introverte mensen hebben een plek in onze community!

Het is niet altijd gericht op de buitenwereld.

Er zijn groepen die acties doen naar de buitenwereld om gender en seksuele diversiteit in de kijker te zetten (zoals pride), maar er zijn net zo goed groepen die vooral een veilige plek willen creëren, waar de buitenwereld even aan de kant wordt gezet.

Ik ben nog altijd wat aan het zoeken naar mijn plek binnen de LGBTQ+ gemeenschap. De meesten uit mijn vriendengroep zijn hetero. In het begin had ik een fout beeld van wat ‘the gay scene’ eigenlijk was, ook door wat daarvan in de media komt: mensen die heel erg extravert zijn en uitbundig. Zo ben ik zelf helemaal niet, dus ik dacht: ‘Ik pas daar gewoon helemaal niet, ik ben misschien wel homo maar ik hoor daar precies ook niet echt thuis.’ Maar dat was natuurlijk van mezelf ook een erg enge manier van denken, dat ik de hele community over één kam scheerde. Later kwam ik meer te weten over andere groepen en dacht ik ook: ‘Eric, je moet echt wel een effort doen om alles en iedereen een gelijke kans te geven!’. Dan is het beginnen gebeuren, en daar ben ik wel blij om. Nu kom ik meer en meer in aanraking met andere LGBTQ+ personen en sta ik steeds meer open voor de diversiteit ervan.

Eric

Mijn eerste Min19 kamp was een vuurdoop, direct 10 dagen op kamp, ik kende daar nog niemand. Maar dat was direct super nice. Ik ben naar bijna alle activiteiten blijven gaan en 5 jaar later ben ik er nog altijd, nu zelf leiding. Leiding geven aan die groepen, dat is heel tof, je merkt ook de verschillende verhalen met een verbindende factor. De leden halen zoveel steun uit de verhalen van elkaar en kunnen op weekend zijn wie ze zijn, ook als ze thuis anders worden aangesproken kunnen ze dat op kamp vragen hoe ze het zelf willen. Je ziet sommigen ook echt openbloeien.

Janne

Waar kan je LGBTI+ personen leren kennen?

In je dagelijkse leven leer je vaak onbewust LGBTI+ personen kennen, maar je weet het vaak niet van hen... Seksuele oriëntatie of genderidentiteit wordt meestal niet meteen meegedeeld wanneer je iemand ontmoet. Daarom bestaan er evenementen, verenigingen en online groepen die een veilige omgeving bieden om elkaar te leren kennen.
 

Via het uitgaansleven en events

Een netwerk van holebi, intersekse of transgender vrienden kan je opbouwen via het uitgaansleven. Via de Adressenlijst vind je een overzicht van de bars, cafés en winkels in jouw buurt met extra aandacht voor LGBTI+ personen. Zie je graag meteen welke activiteiten en feestjes binnenkort plaatsvinden? Daarvoor hebben we een Agenda waarin je kan zoeken op regio.

Ook op jaarlijkse LGBTI+ evenementen, zoals de Queer PrideBelgian Pride in Brussel, Antwerp Pride, T-Day (transgender personen en hun omgeving), BCurious (seksuele fluïditeit en biseksualiteit) of L-Day (lesbische en biseksuele vrouwen), kan je mensen leren kennen.  
 

Verenigingen en gemeenschappen

Er zijn een heleboel verenigingen waar je gelijkgestemden kan ontmoeten. Neem een kijkje op de Adressenlijst voor een overzicht van alle verenigingen die aangesloten zijn bij çavaria. Je kan er zoeken op regio of thema. Er zijn ook verenigingen voor LGBTI+ personen die nog niet bij çavaria zijn aangesloten.

Anker
anderenlerenkennen

 

 

Wist je dat er ook in elke Vlaamse provincie en Brussel een Regenbooghuis is? Je vindt er info, een gezellige ontmoetingsruimte en er gaan regelmatig activiteiten van lokale holebi- en transgenderverenigingen door. Sommige Regenbooghuizen organiseren zelf ook onthaal- en opvanggesprekken.


Je vindt meer info op de website van elk huis:

 

 

 


Ook voor jongeren zijn er tal van verenigingen die regelmatig activiteiten organiseren voor LGBTI+ jongeren. Je kan ze terugvinden op de website van Wel Jong. Jongeren kunnen ook op school steun vinden. Gay-Straight Alliances of Gender-Sexuality Alliances doen acties opdat iedereen zichzelf kan zijn op school. Is er al een GSA op jouw school? Wil jij helpen één op te richten? Een infobundel hierover vind je op de website Schooluitdekast

 

Specifiek voor transgender personen, zijn er ook verschillende praatgroepen. Je kan er terecht voor een babbel met gelijkgestemden, maar ook om gewoon te luisteren naar het verhaal van anderen. Deze kan je terugvinden op de adressenlijst wanneer je zoekt op verenigingen (doelgroep transgender personen). Ook op de website van TransgenderInfopunt vind je een overzicht van praatgroepen en fora voor transgender personen.
 

Spannend!?

De stap naar een activiteit of groep zetten vergt soms moed of durf. Vind je een nieuwe groep eng? Je bent niet alleen daarin. In een aantal regenbooghuizen kan je daarom ook terecht voor een onthaalgesprek. Een onthaalgesprek is een vertrouwelijk een-op-eengesprek, waarvoor een groepssetting of groepsactiviteit niet geschikt is. Zo’n gesprek dient meestal vooraf aangevraagd te worden, bijvoorbeeld via mail.

Wanneer je nieuw bij een vereniging komt, kan je ook vragen naar een instapmoment. Tijdens een instapmoment kunnen nieuwkomers die wat drempelvrees hebben kennismaken met één van de vrijwilligers (en elkaar), om dan daarna samen naar de eigenlijke activiteit te gaan.

Een groot voordeel aan een nieuwe groep is dat deze je een nieuwe kans biedt. Wanneer je je veilig voelt in deze omgeving, kan je je op een manier voorstellen en gedragen die de buitenwereld misschien nog niet van je kent.

Online community

Vele mensen komen vooral virtueel samen. Er bestaan bijvoorbeeld verschillende facebookgroepen voor LGBTI+ personen. Sommige LGBTI+ verenigingen hebben ook een facebookgroep. Op de website van TransgenderInfopunt vind je een lijst met verschillende facebookgroepen gelinkt aan transgenderverenigingen.

Jongeren tot 18 jaar kunnen terecht bij Min19. Dit is een veilige privé-omgeving, waar volwassenen niet mee kunnen lezen. Transgender en genderdiverse jongeren kunnen ook chatten op het discordforum van T-jong of lid worden van de T-Jong facebookgroepen.

Denk je wel eens aan zelfdoding? Op het forum van Zelfmoord1813 kunnen volwassenen hun verhaal en ervaringen delen, of net lezen hoe anderen omgaan met hun zelfdodingsgedachten. Jongeren kunnen terecht op het forum van Awel.

 

Adressenlijst

In de adressenlijst vind je contactgegevens van alle verenigingen aangesloten bij çavaria en activiteiten in jouw buurt. Daarnaast vind je er ook cafés en hulpverleners die aangaven dat zij zich bewust inzetten voor LGBTI+ personen.


 

Anker
adressenlijst

Dating

Ben je op zoek naar een intieme connectie of een relatie?

Voor sommige LGBTI+ personen kan dating extra spannend zijn, omdat ze tijdens het datingproces een coming out doen. Bijvoorbeeld bij vele transgender, biseksuele, aseksuele, intersekse of polyamoreuze personen zijn hun kenmerken of behoeftes niet meteen zichtbaar voor de ander. Wil je dit delen met je date? En wat is dan het juiste moment om hierover te vertellen? Op welke manier pak je dit aan? Je wil je date gevoelens van verraad, ongeloof of verwarring besparen, maar je wil ook als persoon gezien worden los van deze kenmerken, die voor jou misschien minder van belang zijn. Sommige mensen kiezen ervoor om het pas te vertellen als ze zich veilig bij iemand voelen. Anderen komen er meteen voor uit, om zich eventuele afwijzing op een later moment te besparen. Wat is jouw manier?

 

De verwachtingen rond dating in onze samenleving zijn nog erg gendergekleurd. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak vanuit gegaan dat een jongen de eerste stap zet om een meisje te verleiden. LGBTI+ personen stellen deze rollenpatronen in vraag. Dat je verder staat van het klassieke ideaal van het heterokoppel heeft natuurlijk ook voordelen! Doordat je reeds bestaande rollenpatronen in vraag stelt, kan je ook verwachtingen binnen relaties sneller in vraag stellen. Het is dan vanzelfsprekender dat je zelf je eigen relatie uitvindt, en samen met je partner/date beslist wat je met elkaar wil delen en wat niet, wat je beiden nodig hebt en wat je elkaar kan bieden.


Je kan iemand tegenkomen in je dagelijkse leven of online, via verenigingen of het uitgaansleven,
en je kan ook gebruik maken van dating apps en websites om iemand te leren kennen:

Anker
dating

Veelgebruikte dating apps en websites zijn Tinder, Grindr, OkCupid, HER, GayParship,...

LGBTI+ verenigingen of bars organiseren soms (speed)dating events waar je gemakkelijk mensen leert kennen. Hier kan je mogelijks een toekomstige vriend of partner ontmoeten.

 

Belangrijk hierbij is dat je voor jezelf weet naar wat je op zoek bent. Zo kan je duidelijk je eigen verwachtingen communiceren aan de persoon met wie je in real life gaat afspreken. Zoek je vooral naar vriendschap, naar een vaste relatie of naar seksuele contacten? Wanneer je hier allebei duidelijk over bent, voorkom je teleurstellingen.
 

 

 

 

Intimiteit en seksualiteit

Wanneer je aan het daten bent, beleef je vaak intieme momenten. Intimiteit en seksualiteit met iemand met dezelfde of een andere gender of geslacht is misschien nog nieuw voor je. Je leert hier weinig over omdat er in onze samenleving voornamelijk gesproken wordt over heteroseksuele intimiteit met cisgender lichamen. Ook dit hoeft niet nadelig te zijn, zo is er meer ruimte om te experimenteren. Dat sommige LGBTI+ personen niet ongepland zwanger kunnen worden kan ook een voordeel zijn, afhankelijk van de kinderwens.

Anker
intimiteit

Tijdens het daten is het belangrijk dat je open communiceert over wat je allebei verlangt: geef aan waar jij van geniet en wat je minder aangenaam vindt, waar je nog over twijfelt en op welk tempo je wil gaan. Je kan elkaar - én jezelf - stukje bij beetje beter hierin leren kennen zonder te overhaasten. Bevraag ook expliciet de wensen van je date/partner, zonder veronderstellingen.
 

Gender non-conforme personen voelen zich soms minder comfortabel met hun lichaam of geslachtsdelen, of willen nog wennen aan hun veranderende lichaam. Niet iedereen wenst naast emotionele intimiteit ook seksuele intimiteit. Hierover kan je een gesprek aangaan.

 

 

Meer info vind je onder de thema's seks en gezondheid en relaties

 

 

Steun voor je omgeving

Ook mensen uit je omgeving kunnen ervaringen uitwisselen met anderen. Dit kan ervoor zorgen dat de mensen rondom jou je beter kunnen begrijpen en ondersteunen. Ook zij kunnen het gevoel hebben dat ze alleen staan en niet goed weten wat te doen. Wanneer ze hier met gelijkgestemden over praten, kan dat hen dikwijls goed vooruit helpen. Meer hierover vind je onderaan op de pagina hulpverlening.

Anker
steunvoorjeomgeving
Terug naar hoofdmenu