Mijn kind is holebi. Waar kan ik terecht als ouder?

Wanneer je een kind hebt dat holebi is, zoek je wellicht meer informatie over holebiseksualiteit. Deze informatie kan je terugvinden op deze website, via internet, in boeken, brochures en media.

 

Maar hoe ga je om met al die info? Tips en info meteen in je eigen leven toe te passen, is niet vanzelfsprekend. Elk verhaal is immers anders. Zoek je een meer menselijke insteek? Heb je zin in een babbel? Dan kan je terecht bij Lumi met jouw verhaal en vragen, via mail, chat en telefoon. Praat je graag hierover met andere ouders? Weet dat er ook praatgroepen bestaan waar je als ouder terecht kan. Je bent er welkom!

 

Trotse Ouders (Antwerpen)

Trotse ouders is een pluralistische praat- en luistergroep die als doel heeft ouders van holebi's op te vangen en hen uitzicht op de toekomst geven. Zij willen een antwoord bieden op veel van hun vragen en twijfels. In de groep vertellen ouders uit eigen ervaring hoe ze op een positieve manier met het holebi zijn van hun kind hebben leren omgaan. Je vindt bij hen steun en moed om je weerbaar op te stellen tegen vooroordelen in onze maatschappij. De praatgroep organiseert maandelijks een bijeenkomst. Meer informatie vind je op de website van çavaria

 

Merhaba

Merhaba verdedigt de belangen van alle holebi en transgender personen met een migratieachtergrond, hun partners en familie. Zij organiseren op regelmatige basis ontmoetingsmomenten en activiteiten. Daarnaast kan je hen telefonisch of via e-mail bereiken voor een luisterend oor en advies.

Andere verenigingen? 

Alle verenigingen die zich aansloten bij çavaria en zich richten op ouders van holebi of transgender kinderen, vind je op de adressenlijst onder ‘verenigingen’. Selecteer 'ouders' als doelgroep en je ziet meteen of er intussen nog andere groepen aansloten. Via dit overzicht vind je van alle verenigingen de meest actuele contactgegevens. Sommige ouders vinden ook steun bij het regenbooghuis in hun provincie. 

 

 

Als ouder kan je ook steun vinden door contact met LGBT+ kennissen, vrienden of buren. Ouders kunnen ook andere holebi- of transgender jongeren ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens een lezing. Contact met ervaringsdeskundigen, kan je helpen je beter in te leven in je LGBT+ kind. Vele ouders vinden het belangrijk terecht te kunnen bij hun eigen ouders. Steun van je ouders kan veel betekenen wanneer je het even niet weet in de opvoeding van je kind. 

 

Wanneer je kind het psychisch moeilijk heeft, kan je als ouder veel steun halen aan contact met andere ouders van kinderen met gelijkaardige problemen. Bij Similes vind je ondersteuning en lotgenotencontact.

 

Het kan ook deugd doen om verhalen en getuigenissen van andere ouders te lezen. Elk verhaal is anders, maar vaak kan je inspiratie en moed halen uit hoe anderen met hun situatie omgaan. De verhalen vind je via de overzichtspagina Rolmodellen voor ouders.

Wij kenden dat niet, biseksualiteit. Toen onze dochter vertelde dat ze biseksueel was, was dat moeilijk voor ons. In onze straat woonde op dat moment een homokoppel. We hebben hen uitgenodigd bij ons thuis om te praten. Door naar hun verhaal te luisteren, konden we daarna onze dochter ook beter begrijpen.

Walid

Ik heb een vereniging gecontacteerd, niet omdat ik het niet kon aanvaarden, maar ik vroeg me af hoe andere ouders ermee omgingen als ze bepaalde problemen hadden, ik wilde eens horen hoe zij dat hadden opgelost. Er zijn zoveel verhalen rond, dat het toch wel deugd doet, dan valt het allemaal wel mee. Door dat contact met andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten, voelde ik me niet meer alleen op de wereld daarmee, en er zijn moeilijkere gevallen dan ons.

Tina
Terug naar hoofdmenu