Wat is een coming-out?

Coming-out of ‘uit de kast komen’ is iets persoonlijks publiek maken. Wanneer je een coming-out doet, vertel je iets over jezelf dat tot dan enkel jij wist of maar weinig mensen wisten. Je stelt je kwetsbaar op, neemt iemand in vertrouwen om er iets heel persoonlijks mee te delen. Hoe die persoon zal reageren, is niet altijd te voorspellen. Er kan veel angst en twijfel aan voorafgaan. Soms zit er daardoor veel tijd tussen het besluit om uit de kast te komen en het ook echt doen.

 

Je kan over heel wat dingen uit de kast komen, maar meestal gaat het over je romantische oriëntatieseksuele oriëntatie of genderidentiteit. Dan vertel je bijvoorbeeld dat je holebi of transgender bent. Je kan ook over je relatievorm een coming-out doen. Dan vertel je misschien dat je polyamoureus bent. Sommige mensen 'outen' zich op vlak van seksuele gezondheid, bijvoorbeeld als iemand die hiv+ is. Mensen komen uit de kast voor allerlei redenen. Sommige mensen doen het als een politiek statement. Ze vinden het bijvoorbeeld belangrijk om zichtbaar te zijn. Door hun coming-out te doen, hopen ze andere mensen aan het denken te zetten. Sommige mensen vertellen het omdat ze het gevoel hebben anders niet helemaal zichzelf te zijn. Langs de andere kant houden sommige mensen liever privé op wie ze verliefd worden, met wie ze seks hebben, of hoe ze zich voelen. Voor sommigen is het een beetje van beide. Zij delen hun gevoelens bijvoorbeeld wel graag met enkele vrienden en familieleden, maar besluiten het verder privé te houden. Niet iedereen vindt het nodig dat collega's, de hele familie, de buren, of schoolkameraden weten hoe ze in elkaar zitten. Sommige mensen kiezen ervoor om nooit een coming-out te doen.

 

Vaak denken mensen dat een coming-out één groot moment is. Je vertelt één keer hoe het zit en daarna weet iedereen het. Meestal is dat niet het geval. Eigenlijk is 'coming-outproces' een beter woord. Uit de kast komen duurt meestal een tijdje. Het duurt even om jezelf te leren kennen, zelf oké te zijn met je gevoelens, af te wegen of en waarom je het wil vertellen, wie je met het nieuws kan en wil vertrouwen ... Voor sommige mensen is die periode kort, voor anderen kan het jaren duren. Veel zaken kunnen daarin meespelen. Denk bijvoorbeeld aan opvoeding, schoolomgeving, de houding van vrienden en familie, artikels over holebi's en transgender personen in de media.

 

Wist je dat eigenlijk iedereen een seksuele oriëntatie en een genderidentiteit heeft? Toch wordt enkel verwacht van mensen die niet hetero of niet cisgender zijn dat ze dat aan de wereld meedelen. Sommige mensen vinden dat gek en doen daarom geen grote coming-out. Ze kleden zich simpelweg hoe ze dat graag doen en daten mensen bij wie ze zich goed voelen. Voor wie het van belang is, wordt hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit gaandeweg wel duidelijk, ook zonder een groot coming-outmoment.

 

Kies je voor een coming-out? Hoe je het ook aanpakt, vaak moet je jaren na dat eerste moment nog opnieuw uit de kast komen. Coming-out is een blijvend proces. Was je uit de kast op een vorige school of werkplek? Op een nieuwe plaats verwachten mensen vaak opnieuw dat je hetero en cisgender bent. Gelukkig wordt uit de kast komen vaak makkelijker hoe vaker je het doet.

Vertel je aan anderen dat je LGBT+ bent?

Teksttranscript van de video

 

Via de pagina op zoek naar jezelf vind je meer info en getuigenissen over de zoektocht naar jezelf.

Uit De PodKast: een coming-outverhaal in vijf afleveringen

Marie is 21 en niet hetero. In een podcast van vijf opeenvolgende afleveringen deelt ze haar coming-outverhaal. Ze zoekt uit waarom ze ondanks haar goede thuissituatie zeven jaar wachtte om het te vertellen. Ze praat ook met andere mensen over hun ervaring met ‘de kast’.

 

Je kan de podcast gratis en volledig beluisteren via SoundCloud of Spotify.

Terug naar hoofdmenu