Waar kan ik LGBT+'ers met autisme of een andere beperking leren kennen?

Heel wat mensen hebben een beperking. Soms is die beperking fysiek. Bijvoorbeeld wanneer je in een rolstoel zit. Een beperking kan ook verstandelijk zijn. Sommige mensen hebben een combinatie van fysieke en verstandelijke beperkingen. Die beperkingen kunnen vanaf iemands geboorte aanwezig zijn, maar soms ook plots een deel van je leven worden. Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel moeten vaak na decennia zonder beperking uitzoeken hoe ze een leven met beperking kunnen uitbouwen. Natuurlijk zijn er ook mensen met een beperking die LGBT+ zijn.

 

Niet iedereen spreekt graag over 'een beperking'. De meeste gebouwen, organisaties, documenten, ... zijn ontworpen voor mensen met een typische verstandelijke en fysieke ontwikkeling en mogelijkheden. Daardoor is het vaak (ook) net die omgeving die mensen beperkt.

LGBT+ en autisme

"Veel tijd om met mijn eigen seksualiteit bezig te zijn had ik niet, want ik had al mijn tijd en energie nodig om te overleven op school. Ik heb dan ook jaren niks met het onderwerp gedaan. Ik was toen nog niet op de hoogte van mijn eigen autisme. Het sociale aspect van school was voor mij de hel." - Iris Westhoff, vrijwilliger bij AutiRoze

 

Ben je volwassen, heb je autisme en ben je LGBT+ (holebitransgenderaseksueelaromantisch, nog zoekend ...)? Misschien is het gezellig en prikkelarm praatcafé van Aut & Out iets voor jou. Dat gaat elke eerste zaterdag van de maand door in Het Roze Huis in Antwerpen. Je kan er andere volwassen LGBT+ personen vinden met autisme, of een vermoeden daarvan, en een normale tot hoge begaafdheid. Ook partners zijn er welkom. Je moet niet op voorhand inschrijven. Wil je wel meer info voor je gaat? Stuur een mailtje naar [email protected].

 
Meer info en hulp rond autisme (niet specifiek LGBT+)
 • Liga Autisme Vlaanderen organiseert de Autisme Chat. Op die chatbox praat je met medewerkers van de thuisbegeleidingsdiensten autisme. Meer info en openingsuren vind je op hun website.

 • Op de website van de Vlaamse Vereniging Autisme vind je verhalen van personen met autisme.

 • De Vlaamse Vereniging Autisme organiseert de Autismetelefoon (bel 078 152 252). Via die telefoonlijn praat je met ouders van een kind met autisme. Meer info en openingsuren vind je op hun website.
 • Via de Vlaamse Vereniging Autisme kan je contactbondgenoten vinden. Dat zijn personen met autisme, ouders, grootouders, partners of kinderen van een persoon met autisme. Ze luisteren naar jouw verhaal en geven tips vanuit hun eigen ervaring. Ze denken met je mee en gaan samen met jou op weg om zo je (zoek)tocht wat te verlichten.
 • Op de website participate-autisme.be kan iedereen terecht die op zoek is naar duidelijke informatie over autisme.
Anker
#autisme
Op zoek naar een relatie

Uiteraard kan je je als LGBT+'er inschrijven op een algemene datingsite. Ook LGBT+'ers met een beperking kunnen daarvoor kiezen. Het kan echter vermoeiend zijn om telkens opnieuw uit te leggen wat het betekent om te leven met een beperking. Sommigen mensen voelen zich bovendien beter begrepen door anderen met gelijkaardige ervaringen. Zij kiezen er vaak voor om een partner te zoeken via een specifieke datingsite. Hieronder vind je een lijstje met enkele online datingopties, specifiek voor mensen met een beperking.

 

 • Dottie is een sociale netwerksite voor mensen met een beperking. Je vindt er mensen met beperkingen op verstandelijk of fysiek vlak. Ook mensen met een combinatie van beide zijn welkom. Je kan er nieuwe vrienden maken of op zoek gaan naar een partner.
   
 • G-date.nl richt zich op mensen met een beperking. Sinds 2009 is het de grootste datingsite van Nederland voor mensen met een lichamelijke, visuele en licht verstandelijke beperking. Ook mensen met een vorm van autisme zijn er welkom.
   
 • DateToo is een datingsite toegankelijk voor mensen met een functiebeperking zoals een gehoor-, licht verstandelijke-, motorische of visuele beperking. De nadruk van de website lijkt echter wel te liggen op doven en slechthorenden. Je kan er via de zoekfunctie selecteren op profielen van mensen die je graag wil ontmoeten.
Anker
#relatie
Op zoek naar vrienden
 • Ben je LGBT+, heb je een beperking en ook zin om via een vereniging nieuwe mensen te leren kennen? Er zijn opties bij verenigingen die zich aansloten bij çavaria!
 • Leer je wel graag nieuwe mensen met een beperking kennen, maar heb je geen zin in een relatie? Neem eens een kijkje op de Nederlandse website Vrienden4Vrienden.nl. Je vindt er een online ontmoetingsplatform, begeleiding door de Vriendschapscoach en leuke evenementen.
   
 • Heb je zelf autisme en een (rand)normale begaafdheid of een bijkomende licht verstandelijke beperking? Wil je graag rechtstreeks in contact komen met andere mensen zoals jou? Dan zijn de brugactiviteiten van Autisme Centraal misschien wel iets voor jou. Hoe die activiteiten er precies uitzien, lees je op hun website.
   
 • Ben je wat actiever? Er zijn ook veel sportverenigingen voor mensen met een beperking. Op de website van G-sport Vlaanderen vind je opties voor sporters met een fysieke beperking en sporters met een verstandelijke beperking.
   
 • Op vrijetijd-ass.com vind je een overzicht van vrijetijdsorganisaties die er specifiek zijn voor personen met autisme, of waar personen met autisme ook nadrukkelijk welkom zijn.

 

 

Wil je algemeen meer LGBT+ mensen leren kennen? Ga dan naar de pagina anderen ontmoeten

Meer info & getuigenissen van LGBT+'ers met een verstandelijke beperking

'De Roze Pagina' is er voor holebi's, trans en intersekse mensen met een verstandelijke beperking. Çavaria verzamelde er alle informatie voor LGBTI-personen met een verstandelijke beperking en hun omgeving.

 

Ga naar De Roze Pagina voor informatie over LGBTI zijn, over uit de kast komen, verliefdheid, relaties en seksualiteit. 

Terug naar hoofdmenu