Waar leer ik LGBTI+ personen met autisme of een handicap kennen?

Mensen met autisme

Volwassen LGBTI+ personen met autisme kunnen terecht bij Aut & Out. Ook mensen die niet zeker zijn of ze autisme hebben zijn welkom. Aut & Out organiseert praatactiviteiten en doe-activiteiten. Je kan ook online deelnemen aan de Discord chat of besloten Facebookgroep. Meer info vind je op de website van Aut & Out. Je kan ook om meer info vragen via hun contactformulier

 

Meer verenigingen (niet specifiek voor LGBTI+ personen):

  • PAS(S) groepen organiseren activiteiten voor volwassenen met autisme en zonder verstandelijke handicap. Ook mensen met een vermoeden van autisme zijn welkom. De activiteiten vinden plaats over heel Vlaanderen en bestaan uit spelletjesavonden, daguitstappen, café-momenten, en nog veel meer. 

  • Op de website Vrije tijd en ASS vind je alle activiteiten voor kinderen en jongeren.

 

Op zoek naar plekken waar je LGBTI+ personen kan ontmoeten zonder een focus op autisme? Benieuwd naar hoe je een LGBTI+ netwerk uitbouwt? Op onze pagina 'Anderen ontmoeten' lees je er meer over. 

Anker
#autisme

Op zoek naar een relatie

Je kan je als LGBTI+ persoon inschrijven op een algemene datingsite. Maar soms is het onprettig om uit te leggen wat het betekent om te leven met een handicap. Soms voel je je beter begrepen door mensen met gelijkaardige ervaringen. Je kan er dan voor kiezen om een partner te zoeken via een specifieke datingsite. Hieronder vind je een lijstje met enkele online datingopties, specifiek voor mensen met een handicap.

Opgelet: Deze websites zijn helaas niet inclusief voor non-binaire personen

 

  • Dottie is een datingwebsite en datingapp voor mensen met een handicap. Het is de grootste datingwebsite voor mensen met een handicap in België en Nederland. Dottie kan gratis gebruikt worden.
     
  • Oog Voor Liefde is een datingwebsite voor mensen met een handicap of autisme. Je kan er ook op zoek gaan naar vriendschap. Een profiel aanmaken is gratis, maar de overige functies zijn betalend. 

  • Capido is een datingwebsite en datingapp voor mensen met een handicap of autisme. Je kan er ook op zoek gaan naar vriendschap. Capido kan gratis gebruikt worden. 

  • Dating voor gehandicapten is een datingwebsite voor mensen met een handicap. Je kan er ook op zoek gaan naar vriendschap of seksueel contact. Om gebruik te maken van alle functies dien je te betalen. 

 

Wil je graag wat meer weten over daten met andere LGBTI+ personen? Je leest er meer over op de pagina 'Anderen ontmoeten'.

Anker
#relatie

Op zoek naar vrienden

Ben je LGBTI+, heb je een handicap en heb je zin om via een vereniging nieuwe mensen te leren kennen? Er zijn opties bij verenigingen die zich aansloten bij çavaria!

 

Er zijn ook een aantal verenigingen speciaal voor LGBT personen met een handicap;

  • De Roze Joker in Oost-Vlaanderen: activiteiten voor holebi personen met een verstandelijke handicap. Ook holebi personen met een fysieke handicap zijn welkom.

  • De Roze Bink in Limburg: activiteiten voor holebi en transgender personen met een verstandelijke of fysieke handicap. Ook holebi en transgender personen met autisme zijn welkom.

 

Ben je graag actief? Er zijn veel sportverenigingen voor mensen met een handicap. Op de website van G-sport Vlaanderen vind je opties voor sporters met een fysieke handicap en sporters met een verstandelijke handicap.

 

Op zoek naar plekken waar je LGBTI+ personen kan ontmoeten zonder een focus op handicap? Benieuwd naar hoe je een LGBTI+ netwerk uitbouwt? Op onze pagina 'Anderen ontmoeten' lees je er meer over. 

Meer informatie over autisme en handicap

'De Roze Pagina' is er voor holebi, trans en intersekse mensen met een verstandelijke beperking.  Je vindt er informatie over LGBTI+ zijn, uit de kast komen, verliefdheid, relaties en seksualiteit. 

 

Op de website participate-autisme.be vind je heel wat heldere informatie over autisme.

 

Bij Transgender Infopunt vind je wetenschappelijk onderbouwde informatie over autisme in combinatie met genderdiversiteit

 

Nog meer info nodig over autisme? De Vlaamse Vereniging Autisme organiseert workshops en inleefsessies over autisme. Deze staan open voor mensen met autisme en hun omgeving. Ook mensen die vermoeden autisme te hebben zijn welkom. Je vindt op dezelfde website ook verhalen van personen met autisme terug. 

 

Op zoek naar ondersteuning of hulp?

"Veel tijd om met mijn eigen seksualiteit bezig te zijn had ik niet, want ik had al mijn tijd en energie nodig om te overleven op school. Ik heb dan ook jaren niks met het onderwerp gedaan. Ik was toen nog niet op de hoogte van mijn eigen autisme. Het sociale aspect van school was voor mij de hel." - Iris Westhoff, vrijwilliger bij AutiRoze

 

Bij de Autisme Chat kan je gratis en anoniem chatten met een professional. Autisme Chat is er voor mensen die (een vermoeden van) autisme hebben. Ook hun familie, partners, kinderen en vrienden zijn er welkom. 

 

Bij de Autismetelefoon (bel 078 152 252) kan je aan het standaard tarief bellen met iemand die autisme heeft of iemand met autisme kent. De Autismetelefoon is er voor iedereen die vragen heeft over dit thema.

 

De Infohuizen Autisme vind je in iedere provincie terug. Je kan er gewoon eens binnenwandelen, een individueel gesprek aanvragen met een vrijwilliger of deelnemen aan een groepsgesprek. Je vindt daar meer informatie over terug op hun website. De infohuizen zijn er voor iedereen die vragen heeft over dit thema.

 

Een overzicht van alle ondersteuningsdiensten voor mensen met een handicap vind je terug op de website van VAPH.

 

Op zoek naar hulp of ondersteuning zonder focus op handicap of autisme? Op onze pagina 'Hulpverlening' vind je tips. 

 

Terug naar hoofdmenu