
Heel wat mensen hebben een handicap. Soms is die handicap fysiek. Bijvoorbeeld wanneer je in een rolstoel zit. Een handicap kan ook verstandelijk zijn. Sommige mensen hebben een combinatie van beide. Een handicap kan vanaf je geboorte aanwezig zijn of plots een deel van je leven worden. Sommige mensen met een handicap zijn LGBTI+.
Niet iedereen spreekt graag over 'een handicap of beperking'. De meeste gebouwen, organisaties, documenten, ... zijn ontworpen voor mensen met een typische verstandelijke en fysieke ontwikkeling en mogelijkheden. Daardoor is het vaak (ook) net die omgeving die mensen beperkt.
"Veel tijd om met mijn eigen seksualiteit bezig te zijn had ik niet, want ik had al mijn tijd en energie nodig om te overleven op school. Ik heb dan ook jaren niks met het onderwerp gedaan. Ik was toen nog niet op de hoogte van mijn eigen autisme. Het sociale aspect van school was voor mij de hel." - Iris Westhoff, vrijwilliger bij AutiRoze
Ben je volwassen, heb je autisme en ben je LGBTI+ (holebi, transgender, intersekse, aseksueel, aromantisch, nog zoekend ...)? Misschien is Aut & Out iets voor jou. Bij Aut & Out kan je andere LGBTI+ volwassen met autisme of een vermoeden daarvan ontmoeten. Aut & Out organiseert praatactiviteiten en allerlei doe-activiteiten. Je kan ook online deelnemen aan de Discord chat en /of besloten Facebookgroep. Wil je meer info? Surf naar hun website of neem contact op via het contactformulier.
Meer info en hulp rond autisme (niet specifiek LGBTI+)
-
Liga Autisme Vlaanderen organiseert de Autisme Chat. Op die chatbox praat je met medewerkers van de thuisbegeleidingsdiensten autisme. Meer info en openingsuren vind je op hun website.
-
Op de website van de Vlaamse Vereniging Autisme vind je verhalen van personen met autisme.
- De Vlaamse Vereniging Autisme organiseert de Autismetelefoon (bel 078 152 252). Via die telefoonlijn praat je met ouders van een kind met autisme. Meer info en openingsuren vind je op hun website.
- Via de Vlaamse Vereniging Autisme kan je contactbondgenoten vinden. Dat zijn personen met autisme, ouders, grootouders, partners of kinderen van een persoon met autisme. Ze luisteren naar jouw verhaal en geven tips vanuit hun eigen ervaring. Ze denken met je mee en gaan samen met jou op weg om zo je (zoek)tocht wat te verlichten.
- Op de website participate-autisme.be kan iedereen terecht die op zoek is naar duidelijke informatie over autisme.
Uiteraard kan je je als LGBTI+'er inschrijven op een algemene datingsite. Ook LGBTI+'ers met een handicap kunnen daarvoor kiezen. Het kan echter vermoeiend zijn om telkens opnieuw uit te leggen wat het betekent om te leven met een handicap. Sommigen mensen voelen zich bovendien beter begrepen door anderen met gelijkaardige ervaringen. Zij kiezen er vaak voor om een partner te zoeken via een specifieke datingsite. Hieronder vind je een lijstje met enkele online datingopties, specifiek voor mensen met een handicap.
Opgelet: Sommige van deze websites zijn niet inclusief voor non-binaire personen. Sommige functies zijn betalend.
- Dottie is een sociale netwerksite voor mensen met een handicap. Je vindt er mensen met een handicap op verstandelijk of fysiek vlak. Ook mensen met een combinatie van beide zijn welkom. Je kan er nieuwe vrienden maken of op zoek gaan naar een partner.
- Oog Voor Liefde richt zich op mensen met een handicap. Sinds 2009 is het de grootste datingsite van Nederland voor mensen met een lichamelijke, visuele en licht verstandelijke handicap. Ook mensen met een vorm van autisme zijn er welkom.
- Capido is een sociale netwerksite voor mensen met een handicap. Je vindt er mensen met een handicap op verstandelijk of fysiek vlak. Ook mensen met een vorm van autisme zijn er welkom. Je kan er nieuwe vrienden maken of op zoek gaan naar een partner.
- Dating voor gehandicapten richt zich op mensen met een handicap. Je vindt er mensen met een handicap op verstandelijk of fysiek vlak. Ook mensen met een combinatie van beide zijn welkom. Je kan er nieuwe vrienden maken of op zoek gaan naar een partner.
- Ben je LGBTI+, heb je een handicap en ook zin om via een vereniging nieuwe mensen te leren kennen? Er zijn opties bij verenigingen die zich aansloten bij çavaria!
- Heb je zelf autisme en een (rand)normale begaafdheid of een bijkomende licht verstandelijke handicap? Wil je graag rechtstreeks in contact komen met andere mensen zoals jou? Dan zijn de brugactiviteiten van Autisme Centraal misschien wel iets voor jou. Hoe die activiteiten er precies uitzien, lees je op hun website.
- Ben je wat actiever? Er zijn ook veel sportverenigingen voor mensen met een handicap. Op de website van G-sport Vlaanderen vind je opties voor sporters met een fysieke handicap en sporters met een verstandelijke handicap.
Wil je algemeen meer LGBTI+ mensen leren kennen? Ga dan naar de pagina anderen ontmoeten.
Meer info & getuigenissen van LGBTI+'ers met een verstandelijke handicap
'De Roze Pagina' is er voor holebi's, trans en intersekse mensen met een verstandelijke beperking. çavaria verzamelde er alle informatie voor LGBTI+ personen met een verstandelijke beperking en hun omgeving.
Ga naar De Roze Pagina voor informatie over LGBTI+ zijn, over uit de kast komen, verliefdheid, relaties en seksualiteit.