Ik ben dakloos. Waar kan ik terecht?

Jezelf zijn is helemaal oké, maar soms heeft niet iedereen begrip voor je genderidentiteit of seksuele voorkeur. Dit kan voor problemen zorgen tussen jou en je vrienden, gezinsleden of ruimere familieleden. In sommige gevallen kan dit conflict leiden tot thuis- of dakloosheid. In dat geval zijn er mensen en diensten die jou kunnen helpen een veilige plek te hebben. Sommige van deze diensten helpen ook om het conflict thuis op te lossen. 

 

 

Wat is thuis- en dakloosheid?  

Niet iedereen die op straat terecht komt wordt noodzakelijk dakloos. In sommige gevallen kunnen vrienden of verdere familieleden een plaats voorzien voor je. In dat geval ben je thuisloos, even op zoek naar een vaste plek om opnieuw thuis te kunnen komen. Helaas heeft niet iedereen altijd voldoende mensen waarop die kan rekenen. In dat geval ben je dakloos, letterlijk zonder ‘dak’ boven je hoofd. 

 

 

Waar kan ik terecht wanneer ik dakloos ben?  

Je bent 18 jaar of ouder...

  • en zoekt naar een oplossing op lange termijn? CAW begeleidt je bij het zoeken naar een woning en ondersteunt je in het zelfstandig leven. Je kan voor meer informatie over woonbegeleiding tijdens de openingsuren contact opnemen met CAW via chat, mail of telefoon of langsgaan op één van hun kantoren. 
  • en hebt dringend een slaapplaats nodig? CAW biedt op verschillende plaatsen opvangcentra aan waar je terecht kan voor een korte of langere periode en ondersteuning. Deze opvangplaatsen zijn verspreid over heel Vlaanderen. Je kan hiervoor tijdens de openingsuren contact opnemen met CAW via chat, mail of telefoon of langsgaan op één van hun kantoren. 
    • Heb je een slaapplaats nodig buiten de openingsuren? Dan kan je terecht in één van de crisismeldpunten. Soms is de crisisopvang vol of kan CAW geen veilige plaats voor jou in een crisisopvang garanderen. De hulpverlener moet dan samen met jou op zoek te gaan naar een alternatieve plaats. 
    • Een opvangplaats is niet gratis. Indien je zelf geen geld hebt, zal CAW contact opnemen met OCMW. 

 

Je bent jonger dan 18...

  • en hebt dringend een slaapplaats nodig? CAW biedt op verschillende plaatsen opvangcentra aan waar je terecht kan voor een korte of langere periode en ondersteuning. Deze opvangplaatsen zijn verspreid over heel Vlaanderen. Je kan hiervoor tijdens de openingsuren contact opnemen met JAC via chat, mail of telefoon of langsgaan op één van hun kantoren. 
    • Heb je een slaapplaats nodig buiten de openingsuren? Dan kan je terecht in één van de crisismeldpunten.
    • Omdat je jonger dan 18 bent, moet CAW enkele verplichtingen nakomen voor jouw veiligheid. Heb je geen toestemming van je ouder of voogd om te verblijven in een opvangcentrum? Dan moet CAW contact opnemen met het parket. Daarnaast zal CAW ook de politie op de hoogte brengen van jouw aanwezigheid in het opvangcentrum. Het parket en de politie neemt geen contact opnemen met je ouder(s) of voogd. 
    • Soms is de crisisopvang vol of kan CAW geen veilige plaats voor jou in een crisisopvang garanderen. De hulpverlener moet dan samen met jou op zoek te gaan naar een alternatieve plaats. 

 

Naast de opvangplaatsen van het CAW, bestaan er ook onafhankelijke initiatieven. In Brussel is er een LGBTI+ inclusief opvanghuis waar jongeren tijdelijk een plekje kunnen vinden. Je kan contact opnemen met hen via mail of Facebook. Opgelet: Het aantal aangeboden plaatsen is erg beperkt.

Terug naar hoofdmenu