Ik maak me zorgen over het drug- en alcoholgebruik van mijn kind.

Sommige jongeren zoeken hun toevlucht in alcohol, drugs, gamen of gokken om met spanningen of emoties om te gaan. Het kan voor hen een manier zijn om hun zorgen of negatieve gedachten even te vergeten. Een jongere die alcohol drinkt op een feestje of samen met vrienden een joint rookt heeft niet meteen een verslaving.
 

  • Maak het thema ‘alcohol en drugs’ bespreekbaar al voor je gedrag opmerkt dat je zorgen baart. Je kan praten over de verwachtingen die je kind heeft van alcohol of drugs, hun standpunten, en checken of ze voldoende kennis hebben over de risico’s. 

  • Baken grenzen af: afspraken maken in onderling overleg met je kind werken meestal het best. Weet dat grenzen aftasten bij de puberteit hoort. 

  • Geef aan dat je kind steeds bij je terecht kan en naar je kan bellen, ook wanneer het dronken is of drugs heeft gebruikt.

Misschien heb je alcohol- en druggebruik opgemerkt dat je zorgen baart. Op Druglijn.be vind je meer informatie en advies voor ouders over gamen, gokken, alcohol, drugs en pillen.

 

Soms is er geen sprake van verslaving maar is het gebruik van alcohol of drugs wel problematisch, zoals bij ‘bingedrinken’ of ‘comazuipen’, waarbij erg veel alcohol op een korte tijd wordt gedronken. Dit gedrag brengt immers risico’s mee voor de gezondheid van je kind. Op Groeimee.be/alcohol-en-jongeren vind je meer informatie over jongeren en alcoholgebruik.Je leest er onder meer hoe je je kind op een verantwoordelijke manier leert omgaan met alcohol. In de brochure Omgaan met je puber: praten, inspraak geven en grenzen stellen vind je meer tips over hoe je hierover het gesprek kan aangaan met je kind. 

 

Onder mannen die seks hebben met mannen vindt er soms druggebruik plaats, op feestjes of tijdens seks. Dit laatste noemen we chemseks. Voor de meeste mensen is chemsex een positieve ervaring. De chems (drugs) kunnen remmingen tijdens seks wegnemen en daardoor meer seksueel plezier opleveren. Natuurlijk is het niet zonder risico's. Daarom is het verstandig dat iemand zich goed informeert en voorbereidt. Op die manier kunnen risico’s bij chemsex ingeperkt worden. Durf hierover een gesprek aan te gaan met je kind. Wat denkt je kind hier zelf over? is die op de hoogte van de risico's? Weet die welke de tips zijn om op een veiligere manier chemsex hebben?

Terug naar hoofdmenu