Waar vind ik meer info over zelfverwonding, middelengebruik en gokken, seksverslaving en chemsex?

Sommige copingstrategieën zijn ongezond of verergeren je situatie op lange termijn. Zo raken problemen bijvoorbeeld niet snel opgelost als je ze lange tijd probeert te negeren of vermijden. Er zijn ook copingstrategieën die ongezond zijn voor je lichaam (zoals zelfverwonding of overmatig alcoholgebruik) of voor je relaties (zoals een seksverslaving, ongezonde relatiepatronen). Deze copingstrategieën kunnen je helpen een moeilijke fase te doorstaan, maar zijn schadelijk op lange termijn. Ook is het soms moeilijk om er weer vanaf te komen.
 

Hier vind je meer info over zelfverwonding, middelengebruik en gokken, seksverslaving en chemsex:
 

  • Over zelfverwonding

    • Verwonderd is een vereniging die zich inzet om het taboe rond zelfverwonding te doorbreken en om mensen die hiermee in aanraking komen te helpen waar mogelijk. Op verwonderd.be vind je meer info.

    • Op zelfverwonding.be vinden jongeren en hun ouders meer info.

  • Over middelengebruik en gokken

    • Je kan terecht op druglijn.be met alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken, via mail, chat of telefoon.

    • Op de website alcoholhulp.be vind je online zelfhulp en begeleiding alcoholmisbruik.

    • Op de website cannabishulp.be en drughulp.be vind je online zelfhulp bij druggebruik.

    • Op de website gokhulp.be vind je online zelfhulp bij gokken.
       

  • Over seksverslaving en chemsex

    • Soms kan seks een manier zijn om afleiding te vinden van je zorgen. Dat is niet slecht, maar niet gezond als dit je enige manier is om met zorgen om te gaan. Wanneer je het gevoel hebt dat je verlangen naar seks uit de hand loopt, kan het zijn dat je verslaafd bent. Meer info hierover vind je op website Allesoverseks.be van Sensoa.

    • Onder mannen die seks hebben met mannen wordt er soms gedaan aan chemsex. Dat is seks onder invloed van drugs (chems). Voor de meeste gebruikers is chemsex een positieve ervaring. Dat komt omdat ze door het gebruik van chems minder remmingen ervaren en dat geeft vaak meer seksueel plezier. Natuurlijk is het niet zonder risico's. Met minder remmingen ga je sneller over je eigen grenzen en die van anderen. Je vergroot ook een ander risico, namelijk de kans om hiv of een andere soa op te lopen. Chemsex kan bovendien een copingstrategie worden. Zeker als het je enige of voornaamste manier is om met de moeilijkheden in je leven om te gaan, kan dat gevaarlijk worden. Sommige mannen verliezen zichzelf erin. Ze hebben het gevoel dat ze er de controle over verliezen, te veel of te vaak chems gebruiken, of dat chemsex hun leven overneemt. Door je goed te informeren en voor te bereiden, kan je de risico’s inperken. Tips om veiligere chemseks te hebben, vind je op allesoverseks.be. Je vindt er ook meer info over de risico's.

      Je kan ook meer info over chemsex vinden in dit interview: vad.be/artikels/detail/mannen-die-aan-chemsex-doen-vinden-hun-weg-niet-in-de-hulpverlening

Weet dat je hier niet alleen mee bent. Je kan hierover praten met een hulpverlener en je kan ook zelf aan de slag om gezondere copingstrategieën aan te leren. Tips hiervoor vind je op de pagina goed in je vel

Terug naar hoofdmenu