“Ik groeide op in een religieus gezin. Ook nu is mijn geloof nog belangrijk voor me. Dat wringt. Ik ben nieuwsgierig naar andere mannen en soms fantaseer ik daarover. Ik weet niet wat ik daarvan moet denken... Ik wil experimenteren, maar dat kan niet volgens mijn geloof.”
Drie verschillende zaken spelen een rol:
- je geloof
- hoe jij de teksten van jouw geloof leest en begrijpt
- de houding van jouw gelovige gemeenschap
Geloof is iets heel persoonlijks
Je bepaalt zelf hoe je gelovig bent. Je bepaalt zelf wat je geloof voor jou betekent. Ook de plaats van je geloof in je persoonlijke leven kies je zelf.
Je kan teksten van jouw geloof op verschillende manieren begrijpen
- De regels van je geloof en de dagelijkse realiteit kunnen verschillen.
- Gelovige gewoontes ontstaan in een bepaalde plaats en tijd, in een cultuur. Die tijd, plaats en cultuur hebben invloed op de gewoontes, soms meer dan de regels van het geloof. Daarom zijn gewoontes soms strenger dan de regels.
Lees ook:
De mening van je gemeenschap is ook belangrijk
Je bepaalt zelf wat je belangrijk vindt. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd.
Geloof beleef je vaak samen. Je viert feestdagen in groep. Op belangrijke momenten in je leven geef je misschien een religieus feest. Beleef jij jouw geloof in een gemeenschap? Dan is het normaal dat de mening van die gemeenschap ook belangrijk is voor je.
Misschien aanvaardt je gemeenschap je niet
Gelovige gemeenschappen hebben vaak een beeld van ‘een goede gelovige’. De ideeën van jouw gemeenschap kunnen botsen met wie jij bent. Besef je dat je mogelijk niet aanvaard zal worden? Dat is pijnlijk.
Sommige gemeenschappen staan wel open voor LGBT+ mensen
Staat een gemeenschap open voor holebi’s of transgender personen? Dat heeft niet altijd iets te maken met het geloof van die gemeenschap. Er zijn gemeenschappen van de islam, het christendom, het jodendom, het hindoeïsme … waarin er plaats is voor iedereen.
Er zijn gelovige LGBT+ personen
Wist je dat veel gelovige mensen opkomen voor de rechten van holebi’s en transgender personen?
Sommige LGBT+ activisten in streng religieuze landen zijn ook zelf gelovig. Er bestaan religieuze organisaties voor holebi’s en transgender personen. Je kan dus gelovig zijn en holebi, transgender, queer, non-binair ...
Lees ook: Moslim en queer: 3 jonge mensen over hun geloof en identiteit
Praat erover
Heb je een probleem en zoek je iemand die luistert? Praat erover. Chat, bel of mail ons.
Zoek je een organisatie voor LGBT+ met een migratieachtergrond? Dat is Merhaba. Je kan bellen naar MerhabaPhone.