Hoe kan iemand gelovig en LGBT+ zijn?

“Ik groeide op in een religieus gezin. Ook nu is mijn geloof nog belangrijk voor me. Dat wringt. Ik ben nieuwsgierig naar andere mannen en soms fantaseer ik daarover. Ik weet niet wat ik daarvan moet denken... Ik wil experimenteren, maar dat kan niet volgens mijn geloof.”

Geloof, de interpretatie van religieuze teksten en de houding van een gelovige gemeenschap zijn drie verschillende zaken. Geloof is iets heel persoonlijks. Je kan zelf invullen op welke manier je gelovig bent. Je kan zelf bepalen wat je geloof voor jou betekent. Ook de plaats van je geloof in je persoonlijk leven kan je zelf kiezen.

 

Hoe iemand hun geloof beleeft, kan verschillen van de manier waarop andere mensen daarmee omgaan. Ook wanneer verschillende mensen dezelfde geloofsovertuiging delen, kunnen er heel wat verschillen zijn. Dat komt omdat niet iedereen dezelfde teksten en richtlijnen op dezelfde manier interpreteert. Bovendien kunnen richtlijnen en de dagelijkse realiteit heel wat van elkaar verschillen. Wist je ook dat religieuze tradities soms meer te maken hebben met plaatselijke cultuur dan met richtlijnen in religieuze geschriften?

 

Je bepaalt zelf wat je belangrijk vindt. Dat klinkt eenvoudig. Dat is het niet altijd. Geloof beleef je vaak samen. Je gaat met andere mensen naar een religieuze viering. Je viert feestdagen in groep. Op belangrijke momenten in je leven geef je misschien ook een religieus feest. Wanneer je geloof verbonden is met een gemeenschap, is het niet gek dat de mening van die gemeenschap ook belangrijk is voor je.

 

Gelovige gemeenschappen hebben vaak een duidelijk beeld van wat ‘een goede gelovige’ is. De ideeën van jouw gemeenschap kunnen botsen met wie jij bent. Beseffen dat je mogelijk niet aanvaard zal worden, is pijnlijk. Hoe open een gemeenschap is voor holebi’s of transgender personen heeft niet noodzakelijk iets te maken met welk geloof die gemeenschap volgt. Er zijn interpretaties van de islam, het christendom, het jodendom, het hindoeïsme … waarin er plaats is voor iedereen.

 

Wist je dat er heel wat gelovige mensen zijn die opkomen voor de rechten van holebi’s en transgender personen? Sommige LGBT+ activisten in streng religieuze landen zijn ook zelf gelovig. Er bestaan ook religieuze organisaties speciaal voor holebi’s en transgender personen. Je kan dus gelovig en holebi, transgender, queer, non-binair, ... zijn. Hoe dat precies kan samengaan in jouw leven… is aan jou om uit te zoeken.

 

Zit je ergens mee en zoek je een luisterend oor? Praat erover. Dat kan bij ons via chattelefoon of mail. Zoek je een organisatie die specifiek werkt voor holebi en transgender personen met een migratieachtergrond? Dat is Merhaba. Via hun MerhabaPhone kan je vertrouwelijk spreken via telefoon.

Terug naar hoofdmenu