Tysico - “In de leefgroep vol pubers werd mijn coming-out niet open ontvangen”

Tysico Bosmans

 

Voornaamwoorden: hij/hem, die/hun
Leeftijd: 16

 

Lumi campagne


“Ik ben zo blij dat ik hier een deel van mag uitmaken. Een fotoshoot is iets waarbij ik me helemaal in m’n element voel, en voor Lumi doe ik dit met veel plezier. Om zelf de persoon te zijn die een voorbeeld voor anderen kan zijn is zo onwerkelijk mooi. Ik hoop dat we door deze campagne zo’n rolmodel voor andere jongeren kunnen zijn.”

 

Coming out
 

“Eigenlijk was mijn coming-out nogal ingewikkeld. Toen ik 5 jaar oud was moest ik abrupt van mijn pleeggezin weg en ging ik terug naar mijn biologische ouders. Daar werd heel snel duidelijk dat ik anders was en werd dit spijtig genoeg niet aanvaard. Daardoor is mijn thuissituatie geëscaleerd en ben ik naar een leefgroep gegaan toen ik 12 was.”

“Ook daar was het in het begin moeilijk om mezelf te zijn. Na anderhalf jaar was er een stagair die me de YouTuber en make-up artiest James Charles leerde kennen, waarna ik zelf begon te experimenteren met make-up. Hier vond ik mezelf echt wel in terug. Ik ontdekte dat ik me niet helemaal man voelde, of toch niet de stereotype man, waardoor ik eerst het gevoel had dat ik transgender was. Later bleek dat dit niet klopte en ben ik uit de kast gekomen als homoseksueel. Mijn omgeving was toen vooral bezorgd, want ik zat in een jongens-leefgroep vol met pubers en daar werd mijn coming-out niet zo open ontvangen. Gelukkig hadden de begeleiders wel een open houding. Verder heb ik duidelijk niet geluisterd naar de negatieve meningen van anderen en ben ik opengebloeid tot de persoon die ik nu ben.”
 

Lumi

 

“Zelf heb ik nog nooit contact opgenomen met Lumi, maar als ik had geweten dat zoiets bestond had ik dat zeker gedaan. Ik heb zelf veel gehad aan Wel Jong, daar leerde ik voor het eerst andere queer personen kennen. Mijn eerste Min-19 kamp was een magische ervaring omdat ik zo mezelf kon en mocht zijn. Dat vond ik zalig en ik heb er veel geleerd over mezelf en over andere queer personen.”

 

Tips


“If the negative energy is getting to you, don’t look at it focus on you!”


“Jezelf ontdekken is niet iets wat van de ene op de andere dag gebeurt. Geef het tijd en vroeg of laat ontbloei je ook tot de persoon die jij wilt zijn. Want de beste versie die je kunt zijn is gewoon jezelf. Dus shine! X” 

 

Volgtips


“Voor activiteiten met queer jongeren zijn Wel Jong en Min-19 grote aanraders. Op die manier heb ik mezelf echt wel leren kennen en je haalt hier echt heel veel uit voor jezelf. Ook çavaria en Lumi zijn zeker een aanrader.”

“Ik volg ook graag personen die een beetje zoals mij zijn en waar ik me bij kan aansluiten. Zo zie je dat je niet alleen bent en dat er meerdere mensen zoals jou zijn. Mij hielp dit veel toen ik mijn genderidentiteit en mijn geaardheid aan het ontdekken was.“
 

“Zelf volg ik vooral make-up artists zoals James Charles, Manny Mua ook Nikita Dragun en Nikkie Tutorials, allemaal mensen die heel openlijk deel uitmaken van de LGBTQI+-familie.”

Terug naar hoofdmenu