Je durft je eigen houding en de houding in je omgeving en werkpraktijk kritisch te bekijken. Je voelt of vermoedt dat het beter kan. Soms is het meteen duidelijk waar het verkeerd loopt, soms wat minder. Het is niet altijd makkelijk om anderen aan te sporen meer LGBTI+inclusief te werken, zeker wanneer je het zelf ook niet allemaal weet. Gelukkig moet je niet zelf verzinnen hoe het beter kan.
- Merkte je op dat inschrijvingsformulieren, vacatureteksten of andere administratie enkel M/V aanbiedt als opties? Je kan een organisatie attent maken op het belang van inclusieve administratie. Verwijs hen naar ‘Hoe maak je administratieve procedures inclusief voor iedereen?’ op onze website.
- Doe mee aan IDAHOT. IDAHOT staat voor ‘Internationale Dag Tegen Holebifobie, Interseksefobie en Transfobie’. Çavaria spoort jaarlijks alle steden en gemeenten aan om op die dag de regenboogvlag uit te hangen. Veel organisaties, scholen, bedrijven, winkels, etc. maken 17 mei op dezelfde manier hun steun aan de LGBTI+ gemeenschap zichtbaar. Ze geven een signaal dat ze staan voor een solidaire samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn. Moedig je werkgever of organisatie aan om ook op 17 mei een regenboogvlag uit te hangen en je profielen op sociale media in regenboogkleuren te hullen. Steden en gemeenten kan je doorverwijzen naar de uitleg over IDAHOT op de website van çavaria.
- Merkte je op dat er bij een organisatie of bedrijf geen genderinclusieve wc’s, taal, aanwervingsprocedures, beelden op de website, … zijn? Je kan hen daarop attent maken en de/je werkgever, collega’s, directie, … aansporen om vrijblijvend contact op te nemen met KLIQ. Dat is het vormings- en trainingscentrum van çavaria. Ze hebben expertise in de domeinen seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Via hun inclusiescan kunnen ze een organisatie doorlichten op vlak van inclusieve werking en werkvloer, vaststellen waar het beter kan, en hen daarin verder begeleiden. Je kan bij hen terecht voor algemene basisvormingen of trajecten rond deze thema’s, maar ook voor sectorspecifieke trainingen. Dat kan ook in de vorm van een webinar! Ze werken o.a. rond werkvloer en welzijn. Een actueel overzicht van het aanbod van KLIQ vind je op hun website.
- Merkte je op dat iemand onvoldoende basiskennis heeft over seksuele en romantische oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie, intersekse en diversiteit in seksekenmerken? KLIQ biedt ook enkele gratis e-learning modules aan via hun platform kliqacademy.be. Ook in ons thematische infoluik vind je veel basisinformatie over onder andere romantische & seksuele voorkeur.
Zoek je sectorspecifieke informatie of tools? Je vindt er op de pagina 'Is er ook info en vorming voor mijn specifieke sector?'.
Zit je nog met een andere vraag of bedenking? Vind je niet wat je zoekt? Contacteer Lumi via mail ([email protected]). We zoeken mee uit waar je terecht kan.