Werk aan je eigen kennis en openheid

Kritisch kunnen zijn voor anderen is één ding. Ook werkelijk kritisch durven kijken naar jezelf, je eigen houding, de werkomgeving die je zelf creëert en de werkpraktijk die je zelf bepaalt, is nog iets anders. Net zoals je anderen kan aansporen, kan je ook jezelf doen nadenken en bijleren.

 

 • Je kan je werkgever, beroepsvereniging, directie, … aansporen om een vorming te organiseren waar ook jij van kan bijleren. Ze kunnen daarvoor aankloppen bij KLIQ. Dat is het vormings- en trainingscentrum van çavaria. Ze hebben expertise in de domeinen seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Via hun inclusiescan kunnen ze een organisatie doorlichten op vlak van inclusieve werking en werkvloer, vaststellen waar het beter kan, en hen daarin verder begeleiden. Je kan bij hen terecht voor algemene basisvormingen of trajecten rond deze thema’s, maar ook voor sectorspecifieke trainingen en trainingen op maat van jouw organisatie en de vragen waar jullie mee zitten. Ze werken o.a. rond werkvloer, welzijn, lokaal beleid, ouderenzorg, asiel, sport, … Een overzicht van het aanbod van KLIQ vind je op hun website.
   
 • Ook jij kan als individu gebruik maken van de gratis e-learning module ‘Het ABC van SOGIE’ die KLIQ aanbiedt via e-learning platform kliqacademy.be. Je doet er belangrijke basiskennis op over seksuele en romantische oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie, intersekse en diversiteit in seksekenmerken. Nadat je je eerst registreert op het platform kan je er de e-learning doorlopen. Deze e-learning module is gratis.
   
 • Sta je zelf in voor administratieve of communicatietaken? Bekijk de inschrijvingsformulieren, vacatureteksten, brieven of andere administratie die je gebruikt eens kritisch. Je vindt meer over het hoe en waarom van inclusieve administratie op onze website op de pagina ‘Hoe maak je administratieve procedures inclusief voor iedereen?’.
   
 • Op de pagina 'bondgenoten' op de website gendervonk.be vind je alledaagse scenario's uit het leven van transgender personen. Je kan eruit leren hoe je beter niet reageert als omstaander en hoe je actief een (betere) bondgenoot kan zijn.
   
 • Op onze website vindt je veel LGBT+gerelateerde info. Neem een kijkje in ons thematisch infoluik:
 • Like, volg en lees het online LGBT+ magazine ZIZO op www.zizomag.be. Je vindt er relevante LGBT+ nieuwsartikels, opiniestukken en getuigenissen.
   
 • Neem een kijkje tussen de downloadbare brochures in de webshop van çavaria. Op de website van het Transgender Infopunt kan je ook transgenderspecifieke brochures en informatie vinden.
   
 • Bij LGBTI+ boekhandel Kartonnen Dozen vind je relevante boeken, films en varia met LGBTI+ thema’s. Via hun webshop kan het aanbod doorzoeken en materiaal aankopen. Vind je niet wat je zoekt? Je kan ook boeken of dvd’s bestellen via hun bestelformulier. Je kan ideetjes opdoen in de online bibliotheek van het Transgender Infopunt. Daar vind je een selectie van boeken rond diversiteit, gender en het transgender thema. Let op, je kan de boeken inkijken in hun onthaalruimte maar je kan er geen boeken uitlenen.

Zoek je sectorspecifieke informatie of tools? Je vindt er op de pagina 'Is er ook info en vorming voor mijn specifieke sector?'.

Zit je nog met een andere vraag of bedenking? Vind je niet wat je zoekt? Contacteer Lumi via mail ([email protected]). We zoeken mee uit waar je terecht kan.