Wanneer je een moeilijke periode doorloopt waarin veel aandacht en tijd naar je kind gaat, kan je sociaal leven onder druk komen te staan. Sociaal contact onderhouden is in zo’n periode niet altijd eenvoudig. Misschien voel je je verplicht om tijd vrij te maken voor anderen, of ben je bang voor lastige vragen? Mogelijks heb je het gevoel dat je over je problemen moet praten, of wil je net jouw familie en naasten het leed en de problemen besparen. Misschien wil je er niet over spreken om je kind te beschermen of ben je bang dat anderen het niet zullen begrijpen.
Toch is het belangrijk dat ook jij even je gedachten kan verzetten en ontspannen door een activiteit te doen met vrienden of familie. Contact binnen je sociale netwerk maakt je weerbaar om een moeilijke situatie de baas te kunnen. Vrienden en familie weten niet altijd even goed hoe ze moeten reageren, dus geef gerust aan wat jou kan helpen op dat moment, dat maakt het voor hen ook een stuk gemakkelijker. Vertel hen wat je verwacht van het gesprek. Zeg bijvoorbeeld dat je nood hebt aan iemand die even luistert en dat je niet noodzakelijk goede raad of advies verwacht. Ook als je liever niet hierover spreekt, kan je dit aangeven.
Het kan in moeilijke tijden deugd doen om onder de mensen te komen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een activiteit in het buurtcentrum of naar een sportwedstrijd te gaan kijken. Je oefent samen een activiteit uit en hoeft dan niet noodzakelijk te spreken over je persoonlijke situatie. Zo kan je je gedachten wat verzetten. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Het zorgt ervoor dat je daarna de situatie thuis terug beter aan kan.