Wanneer ouders merken dat hun kind LGBT+ is, zijn ze vaak bezorgd hierover. Als ouder wens je om je kind gelukkig te zien.
Het welzijn van je kind
LGBT+ personen doorlopen vaak een periode waarin ze op zoek zijn naar zichzelf (hun seksuele voorkeur en genderidentiteit) en naar hun plek in de samenleving (zoektocht naar gelijkgestemden, mensen waar ze zich goed bij voelen). Wanneer ze op deze vragen antwoorden hebben gevonden, voelen LGBT+ personen zich meestal veel beter in hun vel. Ook wanneer kinderen zich aanvaard voelen en zichzelf kunnen zijn bij hun familie, geeft dit hen vertrouwen in een goed leven als volwassene, waardoor ze zich gelukkiger voelen. Lees hier hoe jij je kind kan ondersteunen in de zoektocht naar hun gender en seksuele voorkeur.
Weet dat je kind ook meer is dan transgender of holebi alleen. Je kind is misschien ‘anders’, maar het is in andere aspecten gewoon een kind zoals andere kinderen. Zoals elk kind heeft het kwaliteiten om te ontwikkelen. Focus je ook hierop als ouder: Wat kan je kind goed? Wat doet het graag? Wat wil het later worden? Deze aspecten zijn meer bepalend voor de toekomst van je kind. Focus op deze zaken maakt dat je kind zich beter in hun vel gaat voelen.
De aanvaarding van je kind door anderen
In onze huidige samenleving kan nog niet iedereen begrip opbrengen voor mensen die hun gender of seksualiteit op een alternatieve manier beleven. Dat maakt dat je kind soms te maken kan krijgen met negatieve reacties of als ‘anders’ wordt gezien. Ook na een transitie kunnen transgender personen nog met moeilijkheden worstelen. Als ouder kan je je zorgen maken dat je kind ooit te maken zou krijgen met geweld. Gelukkig ervaren de meeste holebi’s en transgender personen in België geen fysiek geweld. Wel ervaren velen nog uitsluiting, verbaal geweld of voelen ze zich niet in elke omgeving veilig om openlijk zichzelf te kunnen zijn.
Steun van de nabije omgeving kan hierin het verschil maken: wie beschikt over een netwerk om op terug te vallen, staat veel weerbaarder in het leven. Ook aanvaarding en ondersteuning door de ouders is hierin een belangrijke factor. Weet dat vele jeugdorganisaties en scholen erg goed werk leveren en kinderen op deze plekken wel al helemaal zichzelf kunnen zijn.
-
Voor LGBT+ personen zelf maakten we een pagina rond negatieve ervaringen. Hier vind je meer info over hoe LGBT+ hun grenzen beter kunnen beschermen, waar ze discriminatie kunnen melden en waar ze hulp kunnen vinden.
-
Wordt je kind gepest? Hier vind je meer info over hoe je dit kan tegengaan.
Of ik me zorgen maak over de toekomst? Alleen de invloed van het homomilieu, dat speelt wel. Dat is het enige zorgenpuntje. En ook die homofobie, een homokoppel dat in mekaar geslagen wordt. Iedereen kan in mekaar geslagen worden maar het is toch een groep die soms geviseerd wordt en dan hoop ik dat mijn kind dat niet hoeft mee te maken. Daar werken we ook aan door in onze omgeving te zeggen van ‘Wat is daar mis mee?’.
Ik heb het er soms moeilijk mee dat er nog altijd een negatief beeld is over trans personen, ja, dat wel. Mijn broer had weinig begrip voor onze dochter. Daar voelde ik me heel machteloos tegenover. Gelukkig kan ik er wel goed over praten met mijn ouders.