Sinds 2006 is adoptie in België opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht (beide partners hebben dezelfde genderidentiteit of dezelfde juridische genderaanduiding). Dat betekent dat niet enkel man-vrouwkoppels kunnen adopteren, maar in theorie alle koppels in aanmerking kunnen komen voor zowel binnenlandse als buitenlandse adoptie. In de praktijk zijn er voor man-mankoppels of vrouw-vrouwkoppels echter zeer weinig mogelijkheden voor buitenlandse adoptie. Deze koppels komen dus vooral in aanmerking voor adoptie van een binnenlands kind. Alleenstaanden kunnen in aanmerking komen om een kind te adopteren. Voor hen liggen de mogelijkheden en kansen echter ook lager op vlak van buitenlandse adoptie.
Binnenlandse adoptie
In België worden er weinig voorwaarden opgelegd om binnenlands te kunnen adopteren. Iedereen in België boven de 25 jaar, ongeacht de gezinssamenstelling, kan adopteren. Je moet daarvoor een info-avond en voorbereidingscursus volgen. Vooraleer je in aanmerking kan komen om te adopteren, wordt er ook een maatschappelijk onderzoek gevoerd. Die procedures duren wel even.
Buitenlandse adoptie
Voor buitenlandse adoptie is het moeilijker. De meeste herkomstlanden geven de voorkeur aan gehuwde man-vrouwkoppels. In sommige gevallen willen ze zelfs dat die koppels minimaal een bepaald aantal jaren getrouwd zijn. Dit betekent dat er voor man-mankoppels en vrouw-vrouwkoppels, alleenstaande personen en alle samenwonende koppels minder mogelijkheden zijn.
Voor man-mankoppels en vrouw-vrouwkoppels is het dus momenteel nog moeilijk om interlandelijk te adopteren. Op dit moment (mei 2020) bestaat er wel een samenwerking met Portugal en Zuid-Afrika. Vanuit Portugal gingen er al adopties met holebikoppels door. Het gaat dan doorgaans over kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften. Je vindt meer info over deze specifieke kindprofielen op de website van Kind & Gezin. Zuid-Afrika is in theorie ook een mogelijkheid voor een man-mankoppel of een vrouw-vrouwkoppel, maar in de praktijk bleek tot nu dat adopties vanuit Zuid-Afrika toch gaan naar (getrouwde) heterokoppels.
De samenwerkingen met herkomstlanden zijn constant in beweging. Elk jaar zijn er samenwerkingen die stoppen en nieuwe samenwerkingen die worden opgestart. Een overzicht van de huidige samenwerkingen vind je via de website van Kind & Gezin. Je vindt er ook meer info over de procedures per land.
Meer informatie
- Kind & Gezin is de centrale autoriteit inzake adoptie voor de Vlaamse Gemeenschap. De procedure bij Kind en Gezin is enkel van toepassing voor mensen die in Vlaanderen wonen. In hun brochure 'Adoptie. Stap voor stap' kan je nog antwoorden vinden op eventuele vragen. Ook tussen hun veelgestelde vragen over adoptie vind je nog meer informatie.
- Wie in Wallonië woont kan zich richten tot de Centrale Autoriteit van de Franse Gemeenschap: Autorité Centrale Communautaire (ACC).
- Mensen die in Brussel wonen kunnen kiezen: de Vlaamse of de Waalse procedure. De Waalse procedure verloopt anders dan in Vlaanderen.
Wil je eens praten?
Vind je niet wat je zoekt? Zit je nog met vragen? Contacteer ons via mail. Wil je vooral eens praten over eventuele zorgen of frustraties? We luisteren graag naar je via telefoon en chat.