Kan je met meer dan twee wettelijk ouder zijn van een kind?

Juridisch gezien kan een kind maar twee ouders hebben. Een derde juridische ouder is niet toegestaan in België. Dit betekent dat het momenteel onmogelijk is in België om als derde opvoeder juridisch erkent te worden als ouder van een kind, zelfs als je met meer dan twee de zorg en financiën voor een kind deelt.

 

Deze wettelijke bepaling kan erg vervelend zijn voor gezinnen waarbij drie of meer mensen de verantwoordelijkheid dragen voor de opvoeding van een kind. Een voorbeeld is wanneer drie of meer mensen in een polyamoreuze relatie besluiten om samen een kind te krijgen. Een ander voorbeeld is koppels die via een draagouder een kind krijgen. Zij kunnen juridisch ouder worden van het kind wanneer de draagouder het kind afstaat en door hen laat adopteren. In dat geval staat de draagouder al hun rechten als ouder af. Maar wat als ook die de rol van ouder zal opnemen? Sommige koppels kiezen er immers voor om samen met een draagouder hun kind op te voeden.

 

Je kan verschillende regelingen treffen om de rechten van een niet-juridische ouder toch meer gelijk te trekken met die van de juridische ouders. Zo kan je:

  • Een regeling treffen rond het erfenisrecht van het kind. Op deze manier kan je als niet-juridische ouder laten vastleggen dat je toch een erfenis achterlaat voor het kind.
  • Bezoekrecht voor de verschillende ouders vastleggen. Ook voor de verschillende grootouders van het kind kan dit gedaan worden.

Het beste is dat je dit soort regelingen bij een notaris laat vastleggen. Op die manier staan de afspraken op papier en weten de verschillende partijen wat hun rechten zijn. Op een later tijdstip kunnen eventuele discussies uitgeklaard worden door terug te grijpen naar de regeling die bij de notaris werd opgesteld.

Terug naar hoofdmenu