"Als homokoppel heb je niet zo veel opties om een kindje te krijgen. We hebben nu eenmaal geen baarmoeder. Dus gingen wij op zoek naar een draagmoeder... dit bleek wat moeilijker dan we dachten."
Er is in België geen wettelijk kader dat het draagouderschap regelt. Dit betekent dat het ook niet verboden is. In de praktijk zijn er LGBT+ koppels die beroep doen op een draagouder om hun kinderwens te vervullen. In België zijn er enkele fertiliteitscentra die (voornamelijk) hoogtechnologisch draagouderschap begeleiden. Dat wil zeggen dat je vaak, naast het zoeken van een persoon die je kindje wil dragen, ook een eiceldonor moet vinden. Daarna kan je maar in enkele fertiliteitscentra terecht om de bevruchting te laten plaatsvinden en moet dit goedgekeurd worden. Ze bekijken daarbij bv. de nog bestaande kinderwens van de draagouder, hun leeftijd,... Zowel de draagouder, als jullie als koppel worden dus gescreend door een centrum. De criteria voor die screening worden bepaald door het ethisch comité van dat centrum.
Wees alert: gebruik maken van draagouderschap is niet geheel zonder juridisch risico. De draagouder is in België bij de bevalling automatisch de juridische ouder. Indien die gehuwd is, is hun partner ook automatisch juridisch ouder. Jullie hebben dus geen ouderschapsrechten of -plichten zolang jullie de adoptieprocedure niet hebben doorlopen. Koppels die beroep doen op een draagouder uit een ander land dat wel een wettelijke regeling kent (bv. VS) kunnen bij de inschrijving van het kind in België problemen ervaren met hun erkenning als "nieuwe ouders”. Het overdragen van het juridisch ouderschap van de kindjes die geboren worden uit een draagouder is dus wankel en niet zonder risico.
Sommige fertiliteitscentra begeleiden koppels in het opstellen van een intentie-overeenkomst. Dat lijkt een goed idee, maar let daarmee op. Die overeenkomst in niet wettelijk afdwingbaar. Het heeft ook geen zin om dit via een notariële akte te laten verlopen.
Een overzicht van fertiliteitscentra in Vlaanderen en Brussel vind je op de website van De Maakbare Mens.
Ervaringen van anderen
Er zijn verschillende mogelijkheden om met een draagouder in zee te gaan: zowel in België als in het buitenland. Binnen- of buitenland zorgt voor andere ervaringen en aandachtspunten. Er zijn verschillende plaatsen waar je verhalen van ervaringsdeskundigen kan lezen.
Organisaties waar je terecht kan voor meer informatie of verhalen van ervaringsdeskundigen:
-
Homoparentalités is een Brusselse (Franstalige) organisatie.
- Meer dan gewenst is een Nederlandse organisatie die ook oproepen van Belgische koppels beheert op haar forum.
- NELFA is het Europees netwerk van holebi-ouderverenigingen.