Waar kan ik als volwassene spreken over seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Ongewenste intimiteiten, seksueel misbruik, verkrachting, aanranding ... Het zijn allemaal vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

 

Praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag is niet makkelijk. Misschien is de stap kleiner om het te vertellen tegen iemand die je vertrouwt. Denk aan iemand die je al kent. Hoe voel je je bij je partner, je huisarts, een vriend of vriendin? Het zijn allemaal opties. Is het makkelijker om te praten met iemand die je niet kent? Misschien is de stap kleiner om eerst anoniem met iemand te chatten of te bellen.

 

Vaak is het engste aan praten niet weten hoe iemand zal reageren. Dat is bij het onderwerp van seksueel grensoverschrijdend gedrag niet anders. Denk daarom op voorhand al eens na over je gesprek. Hoe wil je dat het loopt? Hoe zou het anders kunnen lopen? Hoe zou een goede reactie er voor jou uitzien? Wat zou een slechte reactie zijn? Sta ook even stil bij wie je aanspreekt. Vertrouw je de persoon? Kan die goed luisteren en zal deze je laten uitspreken? Is het iemand die jou zal laten beslissen wat je verder met je verhaal wil doen? Een huisarts kan een goede optie zijn. Die kent je achtergrond, maar werkt onder beroepsgeheim. Een huisarts kan dus naar je luisteren en je hulp bieden, maar mag je verhaal nadien niet aan anderen doorvertellen.

 

Heb je liever iemand onbekend? Stap naar een CAW-onthaal. Zij kunnen je opvangen en naar je verhaal luisteren. Ze zoeken samen met jou naar een oplossing. Let op! Een CAW is geen meldpunt voor klachten of misdrijven. Sommige CAW’s bieden specifiek slachtofferhulp aan. De adressen vind je op de website van Welzijn & Samenleving van de Vlaamse Overheid. Daar vind je mensen die professioneel zijn opgeleid om je te helpen. Ze kunnen een luisterend oor zijn en je psychologische steun bieden. Ze kunnen ook met je meegaan naar de politie, dokter of rechtbank als dat nodig is. Alles wat je hen vertelt is vertrouwelijk. De gesprekken kunnen op hun dienst doorgaan, maar ook bij je thuis.

 

Wil je een luisterend oor, maar voel je je veiliger via je telefoon? Tele-Onthaal is dag en nacht bereikbaar op het gratis nummer 106. Je kan ook via chat bij hen terecht. De contactmomenten lees je op hun website. Tele-Onthaal werkt anoniem. Ook zij mogen je verhaal dus aan niemand doorvertellen.

 

 

Zorgcentra na Seksueel Geweld

In een Zorgcentrum na Seksueel Geweld kunnen recente slachtoffers van seksueel geweld alle mogelijke bijstand krijgen op één plaats. Het personeel, bestaande uit forensisch verpleegkundigen en psychologen, is specifiek opgeleid voor het verlenen van medische, forensische en psychologische hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Indien het slachtoffer dit wenst, kunnen ze op het Zorgcentrum klacht indienen bij een getrainde zedeninspecteur van de politie.

 

De Zorgcentra zijn dag en nacht bereikbaar. Kan je niet meteen de stap naar het centrum zetten? Zit je nog met vragen? Je kan ook terecht op de chatbox van 1712. Op hun chat spreek je met een professionele hulpverlener. Die kan je meer vertellen over wat je kan doen, en wat je kan verwachten van een Zorgcentrum. Op de website www.seksueelgeweld.be vind je info voor zowel slachtoffers, als hun omgevingDe Franstalige versie van de chat en website vind je op www.violencessexuelles.be.
 

 

Je ervaringen delen na seksueel geweld

  • PUNT. vzw organiseert in Antwerpen en Merksem zowel gemengde praatgroepen (m/v/x), als specifieke praatgroepen voor mannelijke slachtoffers. Ook voor mensen uit de omgeving van een slachtoffer (ouders, partners, vrienden, broers, zussen, …) bieden ze de kans om in groep hun ervaringen te delen. Meer info vind je op hun website puntvzw.be.
     
  • Wij Spreken Voor Onszelf (WSVO) is een project voor en door survivors van seksueel geweld. WSVO roept op om online ervaringen te delen om zo, samen met lotgenoten, het zwijgen te doorbreken. Dat kan via hun Facebookpagina op de manier die je zelf verkiest. De ene doet dat met een beeld, iemand anders drukt zich misschien liever op een andere manier uit. Je vindt hen ook op Tumblr.

Je kan ook zelf op zoek gaan naar andere zelfhulpgroepen via zelfhulp.be.

Terug naar hoofdmenu