Kan je je anoniem laten testen op soa’s en hiv?

''Ik wil me laten testen op hiv, maar ik zie het niet zitten om dat bij mijn huisarts te doen. Hij is ook de huisarts van mijn ouders en zij hoeven dat niet meteen te weten.''

Je kan je bij elke huisarts laten testen op soa’s en op hiv. Een huisarts heeft beroepsgeheim. Dat betekent dat die de test en het resultaat alleen met jou zal bespreken. Dat is ook zo als je nog minderjarig bent. Let wel op: als je minderjarig bent, bestaat de kans dat je ouders via het ziekenfonds merken dat je een bloedtest hebt laten uitvoeren.

 

Wil je vermijden dat je ouders of je partner via je dossier bij het ziekenfonds te weten komen dat je een bloedtest liet uitvoeren? Bespreek dan met je arts of je via het derdebetalerscircuit kan betalen. Vind je het niet erg om geen terugbetaling te krijgen? Dan kan je ook het volledige bedrag zonder tussenkomst van het ziekenfonds betalen.

 

Je kan je anoniem laten testen op hiv (niet op soa’s) bij het ITG-Centrum in Antwerpen en het ELISA centrum in Brussel. Hiv-testen zijn gratis voor mannen die seks hebben met mannen, personen die onbeschermde seksuele betrekkingen hebben buiten een vaste relatie, personen die meerdere seksuele partners hebben of die seksuele relaties hebben met een partner met meerdere seksuele partners, migranten uit landen waar veel hiv-besmetting voorkomt en voor personen die geen toegang hebben tot de reguliere gezondheidszorg. In het ITG zijn voor die doelgroepen ook de soa-testen gratis.

 

Je kan jezelf ook anoniem thuis testen op hiv. Dat doe je door een gratis speekseltest aan te vragen via Swab2Know. Je ontvangt een pakketje in een onherkenbare enveloppe. Dit onderzoek test of er antistoffen tegen hiv aanwezig zijn aan de hand van je speeksel. De test is net zo betrouwbaar als een bloedonderzoek. Je houdt wel best rekening met drie maanden tussen het onveilig seksueel contact en een sluitend resultaat. Nadat je de test afnam, stuur je hem terug op. Na enige tijd kun je je resultaat online raadplegen.

 

Een andere mogelijkheid om jezelf op een anonieme manier thuis te testen is via de hiv-zelftest. Er is nog maar één zelftest (autotest VIH®) met een CE-label te verkrijgen. Dit CE-label betekent dat het product voldoet aan de kwaliteitsnormen van de Europese Richtlijn. Ook bij deze test hou je best rekening met drie maanden tussen het onveilig seksueel contact en een sluitend resultaat. Indien de test een positief resultaat aangeeft, wil dit nog niet meteen zeggen dat je hiv-geïnfecteerd bent. In dit geval laat je je best nogmaals controleren door middel van een klassieke bloedtest (bij je huisarts, in het ITG-centrum in Antwerpen, in het ELISA-centrum in Brussel...). De hiv-zelftest kan je gewoon verkrijgen bij je apotheek.

Terug naar hoofdmenu