Wat is polyamorie en hoe werkt het?

"Ik ben al elf jaar gelukkig samen met mijn vrouw. Doorheen alles is ze er steeds voor mij geweest. Dat voelde ik al heel snel. Toen we begonnen daten, wist ik gewoon "Zij meent het met mij". Dat had ik in mijn eerdere relaties nooit zo gevoeld. Maar nu... Ze spreekt plots over polyamorie. Ze zegt dat ze nog steeds van mij houdt, maar ook verliefd is op een andere vrouw. Ze wil met haar op date, ook met haar een relatie hebben. Blijkbaar zijn er mensen die dat doen. Ik heb haar altijd vertrouwd en ik wil haar ook nu niet wegduwen, maar ik ben bang. Hoe zit dat dan in elkaar?"

 

Wat is polyamorie?

Polyamorie kan je vertalen als 'meervoudige liefde'. Polyamoreus betekent dat je openstaat voor meer dan één intieme relatie tegelijk. Alle betrokken personen gaan ermee akkoord. Die intimiteit kan romantisch, seksueel of allebei zijn.

 

Begint een polyamoreus persoon een nieuwe relatie? Dan wil dat niet zeggen dat die minder gevoelens heeft voor de andere partner(s). Elke relatie is uniek en ze beleven die op een andere manier.

 

Polyamoreuze relaties zijn ook serieus

Voor monogame mensen lijken polyamoreuze relaties minder 'serieus'. Want polyamoreuze mensen hebben verschillende seksuele of romantische partners tegelijk.

 

Polyamoreuze mensen zien dat anders. Het aantal mensen waarmee ze intiem zijn, zegt niets over hoe waardevol een relatie is. Of hoe serieus ze het met iemand menen.

 

Eerlijkheid is belangrijk

Bij polyamorie is het belangrijk dat je eerlijk bent. Een polyamoreuze relatie kan verschillende vormen hebben. Maar een relatie die niet monogaam is, is niet altijd polyamoreus. Heb je een tweede partner en weet je eerste partner dat niet? Dan is dat geen polyamoreuze relatie.

 

Bij polyamorie ga je ook ethisch om met je relaties. Alle betrokken personen vinden de polyamoreuze relatie oké. Dat betekent dat je niets in het geheim doet. Dat betekent niet dat je partner beslist met wie jij een date hebt of wat je in bed doet.

 

De afspraken in polyamoreuze relaties zijn heel verschillend. Niet iedereen voelt zich goed bij dezelfde afspraken, net zoals in een monogame relatie. Begrip, eerlijkheid en open communicatie zijn heel belangrijk. 

 

Net als in elke relatie kunnen er problemen zijn

  • Er is een misverstand.
  • Iemand doet een misstap.
  • Iemand vindt het moeilijk om de andere te vertrouwen.
  • Iemand is jaloers.
  • Iemand kan niet spreken over emoties.
  • Iemand wil meer tijd samen dan hun partner.
  • ...

 

Familie of vrienden kunnen ook druk zetten op een relatie. Misschien wil je graag meer partners voorstellen aan je familie en vrienden, maar accepteren ze het niet.

"Ik ben al heel lang poly, ik was het van nature. Als kind vond ik al verschillende vriendjes leuk. Ik had daar geen oordeel over, maar het werd wel vanuit mijn omgeving gek gevonden. Ik ben christelijk opgevoed en kreeg een schuldgevoel aangepraat."

Laura op plukdeliefde.nl

Coming-out of niet?

Sommige polyamoreuze mensen vinden het belangrijk een coming-out te doen. Niet iedereen wil of kan daarvoor kiezen. 

 

Soms kiezen polyamoreuze mensen bewust voor een monogame relatie. Niet iedereen die van meerdere mensen tegelijk kan houden, wil met meerdere mensen een relatie hebben. Er zijn ook polyamoreuze mensen die een relatie hebben met een monogame partner. 

 

Niet hetzelfde als polygamie

Polyamorie is niet hetzelfde als polygamie. Bij polygamie gaat het over verschillende huwelijken tegelijk. Dat is niet mogelijk in België.

 

 

Organisaties voor polyamoreuze mensen

  • Polyamory Belgium is een groep in België voor iedereen met interesse in polyamorie. Je kan er in het Engels en Nederlands communiceren. Polyamory Belgium heeft een publieke pagina en een geheime groep op Facebook. De groep organiseert elke maand bijeenkomsten en workshops in verschillende Vlaamse steden. Om toegang te krijgen tot hun geheime groep, kan je een bericht sturen naar hun publieke pagina
  • Sex Positive Belgium is een vereniging die werkt rond veiligheid in seks, relaties en polyamorie. De vereniging organiseert maandelijks bijeenkomsten en workshops. Hier spreken ze vooral Engels. 
  • Polyamour is een Franstalige groep. Die is actief in Brussel en Wallonië.

 

Meer info over polyamorie

  • Op de Engelstalige website More Than Two vind je een aantal boekentips en veel informatie.
  • Liever in het Nederlands? Bezoek dan de website 'Pluk De Liefde'
  • In De Polyam Podcast hoor je verschillende mensen vertellen over hun ervaringen met polyamorie. Je kan De Polyam Podcast vinden op Spotify, Apple Podcast, of andere podcastplatformen.
Terug naar hoofdmenu