Als ouder kan je ook ‘in de kast zitten’, wanneer je niet aan de buitenwereld vertelt over de seksuele voorkeur of gender van je kind. Jij kiest als ouder waar jij je het best bij voelt: het vertellen of het voor jezelf houden.
Het verwerkingsproces van ouders start pas nadat je kind hierover tegen jou vertelt. Het is mogelijk dat het nog een tijdje duurt vooraleer je als ouder dit met andere mensen wenst te delen. Dit is helemaal oké, ook als ouder mag je hier je tijd voor nemen en ben je hier niet toe verplicht.
-
Sommige ouders willen deze info delen met hun omgeving om hun hart te kunnen luchten en op te komen voor hun kind. Het kan soms fijn zijn voor het kind als de omgeving op de hoogte is en rekening kan houden met de noden van je kind. Anderzijds kunnen ouders oordelen of negatieve reacties wel missen. Daarom kiezen sommige ouders ervoor om het enkel te delen met bepaalde kennissen, familie of vrienden.
-
Sommige ouders voelen zich nooit klaar om dit te delen met anderen. Je bent tenslotte niet verplicht om aan anderen uit te leggen wat er aan de hand is met hun kind. Je kan dingen in het midden laten als je het thema (trans)gender of seksuele voorkeur niet wilt bespreken, bijvoorbeeld onder collega’s of op een familiefeest. Op Merhaba.be vind je een getuigenis van een ouder die in de kast zit.
Mijn vrouw en ik houden dit voor onszelf. Enkel mijn neef weet ervan. Hij had een vermoeden en sprak me hierover aan. Voor ons werkt het het beste zo, en ons kind vindt dat ook goed.
Als anderen vroegen ‘heeft hij al een vriendinnetje?’, dan zei ik ‘een vriendin niet, maar misschien een vriendje…’ Tot nu toe heb ik zelf geen negatieve ervaringen gehad met het outen, en vinden de mensen het chapeau dat we dat durven en daarvoor gaan. Voor mij is het ook een manier te tonen dat ik fier ben op mijn zoon.