Wanneer je een vermoeden hebt dat je kind aan zelfmoord denkt, is het heel belangrijk om dit aan je kind te vragen. Je brengt je kind daarmee niet op het idee om zelfmoord te plegen, maar creëert net openheid om erover te praten. Beloof niet dat je er met niemand anders over zal praten. Wanneer je kind aangeeft dat het kampt met zelfmoordgedachten zal je de school of een hulpverlener moeten inlichten.
Hoe merk ik dat mijn kind aan zelfmoord denkt? Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind een zelfmoordpoging doet? Zijn er signalen waar ik op kan letten? De website 'Help mijn kind denkt aan zelfmoord!’ biedt antwoorden op al je vragen als ouder. Hier vind je ook:
- Tips voor wat je kan doen om iemand te helpen die aan zelfmoord denkt
- Hulpverlening waar je kind terecht kan. Indien je hulp wenst specifiek rond de seksuele voorkeur of genderidentiteit van je kind, vind je bij Lumi en het Transgender Infopunt een luisterend oor.
- De App Backup en het Safetyplan die je samen met je kind kan invullen.
- Tips voor ouders om ook zichzelf niet uit het oog te verliezen.
- Vele getuigenissen van andere ouders
Verlies jezelf ook niet uit het oog. Zorgen voor anderen kan ook heel wat doen met jezelf. Spreek je graag eens over je bezorgdheden of wat dat allemaal doet met jou? We luisteren graag naar je via telefoon, chat of mail. Is onze lijn niet open of bezet? Je kan steeds terecht bij Zelfmoordlijn1813 (bel 1813) of Tele-Onthaal (bel 106). Beide zijn elke dag, 24 uur op 24 uur, bereikbaar via telefoon.