Is het normaal dat ik me obsessief afvraag of ik LGBT+ ben?

Er zijn veel mensen die zich wel eens de vraag stellen 'Ben ik misschien holebi?'. Het kan best intens zijn om uit te zoeken wat je seksuele oriëntatie, romantische oriëntatie, seksuele voorkeuren, ... zijn. Sommige mensen maken een of meerdere momenten mee waardoor ze meteen meer duidelijkheid krijgen over zichzelf. Voor hen voelt het vaak aan als een plotse 'ontdekking'. Voor anderen is het dan weer een gaandeweg uitzoeken. Zij leren zichzelf op die vlakken steeds beter kennen, stukje bij beetje.

 

Het kan stresserend en eng zijn om op zoek te gaan naar jezelfHet kan voelen alsof je er heel de tijd mee bezig bent, op weinig andere dingen kan focussen, en voortdurend naar antwoorden zoekt over wat je gevoelens nu precies betekenen. Ook aanvaarden dat je LGBT+ bent, kan heel wat stress opleveren en tijd en energie van je vragen. Daarom kan het lijken alsof iemand die H-OCD heeft, een crisis meemaakt over hun seksuele of romantische oriëntatie. Dat is echter niet zo.

 

Wat is H-OCD?

Iemand die H-OCD heeft, krijgt vaak plots het idee dat die misschien holebi is. Vaak gebeurt dat zonder ooit seksuele of romantische gevoelens te hebben gehad voor iemand van hetzelfde geslacht of dezelfde genderidentiteit. Het idee komt in hen op, en laat hen vervolgens niet meer los. Het geeft forse onrust die ze niet van zich af kunt zetten. H-OCD heeft niets te maken met werkelijk LGBT+ zijn of het proces van jezelf leren aanvaarden als LGBT+'erHet gaat over angst of onrust, zonder dat er enig verlangen is.

 

H-OCD is een vorm van OCD, ofwel een obsessief compulsieve stoornis. Het is een angststoornis waarbij iemand die hetero is, obsessief compulsief bezig is met de vraag of die toch niet holebi is. (Iemand die holebi is, kan ook H-OCD hebben. Die vraagt zich dan obsessief af of die niet toch hetero is.) De 'C' in H-OCD staat voor 'compulsief' en verwijst naar dwang. Iemand met H-OCD heeft dwangmatige gedachten, of voert bepaalde handelingen dwangmatig uit. Ook het woord 'obsessief' is belangrijk. Obsessief met iets bezig zijn, betekent dat het in de weg staat van je dagelijks functioneren.

 

Wie H-OCD heeft, probeert vaak op een heel gestructureerde manier te achterhalen of die LGBT+ is. Tegelijkertijd volgen ze vaak erg onlogische gedachtegangen. Zo kan een hetero man met H-OCD na oogcontact met een andere man besluiten dat hijzelf homo is, ook als hij daarbij geen seksuele aantrekking voelde en nooit verliefd was op een man. Iemand met H-OCD vindt niet meer rust en duidelijkheid door hun gedrag en gedachten obsessief te 'controleren' op LGBT+ zijn. Het is geen kwestie van zichzelf beter leren kennen, maar een verloren lopen in dwanggedachten die net meer onzekerheid opleveren omdat geen enkele 'controle' voldoende tegenbewijs oplevert.

 

Een verschil tussen H-OCD en op zoek zijn naar jezelf

Ben je zelf aan het twijfelen over je seksuele of romantische oriëntatie? Misschien blijft het lastig om te weten wat er nu speelt bij jou. Weet dat ook mensen die werkelijk hun seksuele of romantische oriëntatie uitzoeken, lang kunnen twijfelen over wat de aantrekking die ze voelen precies betekent. Ze kunnen lang twijfelen over de vraag of dat voor hen betekent dat ze LGBT+ zijn of niet.

 

Mensen die hun seksuele of romantische oriëntatie aan het ontdekken zijn, proberen een antwoord te vinden op de gevoelens die bepaalde mensen, lichamen, fantasieën, ... bij hen losmaken. Mensen die H-OCD hebben, volgen vaak de omgekeerde richting. Iemand die H-OCD heeft, voelt bijvoorbeeld geen verlangen naar een seksuele of romantisch relatie met iemand van hetzelfde geslacht of dezelfde genderidentiteit. Ze gaan wel hun gedrag en gedachten onder de loep leggen omdat ze desondanks al het dwingende en obsessieve idee hebben dat ze misschien holebi zijn. Mensen kunnen op eenzelfde obsessieve compulsieve manier twijfelen aan hun genderidentiteit.

 

Getuigenis en meer info over H-OCD

Op 25 september 2019 was er tijdens een uitzending van de 'Psycho Show' op de Nederlandse zender NPO3 aandacht voor obsessieve onzekerheid over je seksuele oriëntatie. Je kan de getuigenis van de Vlaamse Kevin met H-OCD herbekijken via de website van NPO3. Op 1 oktober 2019 vertelde Kevin over zijn ervaringen in een uitzending op de Vlaamse Radio 1.

 

Wil je meer weten over H-OCD of OCD in het algemeen? Je vindt meer info op de Nederlandse website dwang.eu. Daar vind je ook fora voor lotgenoten, onder andere voor H-OCD. De website is een initiatief van de Nederlandse psychiater Menno Oosterhoff. Hij werkt specifiek rond dwangspectrumstoornissen en schreef de korte blogpost 'Niet hechten en niet vechten' over hoe je best omgaat met dwanggedachten. Ook op Wikipedia kan je meer lezen over OCD. Op youtube vind je heel wat filmpjes die uitleggen wat H-OCD precies is, hoe het anders is dan LGBT+ zijn, en hoe je ermee om kan gaan.

Terug naar hoofdmenu