“We zijn zwanger! Hoera! Vroeger moest je als meemoeder een adoptieprocedure volgen om juridisch rechten en plichten te hebben over je kind. Is dat nu nog steeds zo?”
Het is sinds januari 2015 niet langer nodig de ingewikkelde adoptieprocedure te doorlopen om als meeouder (ouder die niet bevalt van het kind en het kind niet verwekt heeft) met Belgische nationaliteit een afstammingsband te creëren met je kind.
Alle kinderen geboren vanaf 1 januari 2015 binnen het huwelijk, krijgen automatisch een juridische band met beide ouders. Kinderen van wie de ouders niet getrouwd zijn of die geboren werden voor 1 januari 2015 en die nog geen twee juridische ouders hebben, kan je (mits toestemming van de geboorteouder) erkennen via de burgerlijke stand van de gemeente of stad van je keuze. Deze erkenning kan je al doen tijdens de zwangerschap. Dan heb je een attest nodig van de behandelende arts met de vermoedelijke bevallingsdatum.
Kan je als niet-Belgische meeouder juridisch ouder worden van je kindje?
“We hebben samen beslist om een kind te krijgen. En ook al was ik niet echt zwanger, het voelde wel zo... Ik was van de bevruchting tot en met de bevalling aanwezig. Maar ik heb nog steeds de Russische nationaliteit. Blijkbaar kan ik dan niet zo makkelijk juridisch ouder worden…"
Om de afstamming te bepalen gelden de regels van het land van nationaliteit van de meeouder. Indien deze geen ouderschapsrechten toekent aan meeouders, kan je ook niet automatisch of via erkenning juridisch ouder worden.
Adoptie blijft wel een mogelijkheid. Tijdens de adoptieprocedure wordt dan nagegaan of het in het belang van het kind is dat je als niet-Belgische meeouder juridisch ouder wordt. Neem hiervoor contact op met de VCA via [email protected].
Je kan ook overwegen om de Belgische nationaliteit aan te vragen en alsnog erkenning te doen. Meer info daarover vind je op de website van Justitie. Dan moet je wel een wachttijd overbruggen waarin je in juridische onzekerheid leeft.