Kan je trouwen met een buitenlandse partner van hetzelfde geslacht in België?

“Ik heb mijn partner online leren kennen.  Zij is een Iraakse. Daar is het echt niet makkelijk om lesbisch te zijn. Ik zou zo graag met haar trouwen en hier een gezin stichten."

In België is het huwelijk tussen personen van gelijk geslacht mogelijk voor zover een van de toekomstige echtgenoten Belg/Belgische is of zijn/haar gewone verblijfplaats in België heeft sinds meer dan 3 maanden.

 

Je toekomstige echtgenoot moet voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden door de wetgeving van het land van nationaliteit, bv. inzake leeftijd.  Maar indien die wetgeving het huwelijk met iemand van hetzelfde geslacht verbiedt, dan wordt met die voorwaarde geen rekening gehouden. Er zal evenmin rekening gehouden worden met bv. het verbod om met een niet-moslim te huwen.

 

Je moet nog wel letten op de Belgische openbare orde. Dat betekent dat huwelijken met minderjarigen of met meerdere partners niet mogelijk zullen zijn in België, ook al laat de nationale wet van één van de toekomstige echtgenoten dat toe.

 

Meer info vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

 

>> English version: Can I marry a foreign partner of the same sex in Belgium? <<

Terug naar hoofdmenu