Wat is allemaal geweld?

Wanneer ben ik slachtoffer van geweld?

Vanaf het moment dat iemand je geweld aandoet of daarmee dreigt, ben je slachtoffer van geweld. Zo simpel als dat. Geweld is niet enkel fysiek. Je moet geen blauwe plekken hebben om je slachtoffer te mogen noemen. Zei je zelf ook iets waarvan je spijt hebt? Dat maakt je niet minder slachtoffer. Geweld kan in twee richtingen gaan. Iemand die zelf geweld pleegt, kan dus ook een slachtoffer zijn. Bovendien bestaan er veel vormen van geweld.

Is wat ik meemaakte wel geweld?

“Schelden en gooien met dingen, ja. Maar ik kreeg nooit écht klappen. Is dat dan ook geweld? Overdrijf ik niet?”

Geweld kan fysiek gedrag zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand je slaat. Het kan ook psychologisch of verbaal zijn. Wanneer iemand je uitscheldt, pleegt die verbaal geweld. Een voorbeeld van psychologisch geweld is iemand die je weghoudt van je vrienden of familie.

 

Wanneer iemand iets doet dat je niet wil, gaat die persoon over je grenzen. Fysieke en mentale grenzen zijn heel persoonlijk. Waar ze liggen, verschilt dus van persoon tot persoon. Je bewaakt je grenzen door 'nee' te zeggen wanneer je iets niet wil. Dat is niet altijd makkelijk. Op de jongerensite van Sensoa vind je tips daarvoor. Niemand mag over je grenzen gaan zonder je toestemming. Doet iemand dat wel, dan pleegt die dus grensoverschrijdend gedrag. Dat gedrag kan ook seksueel zijn. Geweld is een specifieke vorm van grensoverschrijdend gedrag.

 

Iedereen kan over je grenzen gaan. Ook geweld kan gebeuren door onbekenden, maar even goed door mensen die je kent. Familie, vrienden, partners, leerkrachten, jeugdleiders ... Er is geen excuus voor geweld. Ook niet voor mensen die je graag ziet. Twijfel je of er wat misgaat in je relatie? Op de website Horen, zien en praten vind je een checklist om geweld te herkennen. Neem er eens een kijkje.

Welke soorten geweld bestaan er?

Er zijn verschillende soorten van geweld. Een eerste is psychologisch of verbaal geweld. Dat kan geweld zijn door uit te schelden, door te pesten, door te kleineren, belachelijk te maken, te dreigen, te intimideren, te manipuleren, te controleren, te discrimineren …

 

Wanneer iemand bezittingen van je beschadigt, maak je materieel geweld mee. Dat is bijvoorbeeld wanneer iemand brokken maakt aan je huis of je auto. Dat kan onder andere door homofobe graffiti. 

 

Er bestaat ook seksueel geweld. Wanneer iemand je aanraakt terwijl je dat niet wil, pleegt die seksueel geweld. Ook als iemand je dwingt hen of jezelf aan te raken wanneer je dat niet wil, is dat seksueel geweld. Iemand kan je dwingen zonder je fysiek pijn te doen. Bijvoorbeeld door je bang te maken, te manipuleren, te intimideren of te bedreigen. Seksueel geweld is een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

 

Fysiek geweld is geweld waarbij je op eender welke manier lichamelijke pijn ervaart, of waarbij iemand je pijn probeert te doen.

 

Geweld is geweld. Ook dreigen met geweld, is al geweld. Hoe erg het is, heeft niets te maken met blauwe plekken. Iemand die je uitscheldt, kan evenveel kwetsen als iemand die je slaat. Beiden zijn erg. Beiden zijn fout. Over beide kan je praten bij Lumi. Over andere vormen van geweld ook.

Terug naar hoofdmenu