Mag een LGBT+'er bloed doneren?

LGBT+'ers mogen bloed doneren. Voor sommige groepen gelden wel specifieke voorwaarden. Die voorwaarden en de redenen er achter kan je vinden op de website van het Rode Kruis.

 

Sinds 2017 mogen homo, queer, transgender, bi, ... en andere mannen die seks hebben met mannen (MSM) bloed geven. De levenslange uitsluiting werd afgeschaft. MSM worden wel anders beoordeeld dan andere donoren. ze komen pas als donor in aanmerking twaalf maanden na hun laatste seksuele contact. Concreet wil dit zeggen dat mannen die een jaar geen seks hebben gehad met mannen, bloed mogen geven. De redenen van Het Rode Kruis daarvoor lees je op www.rodekruis.be/msm.

 

Transgender zijn is op zich geen reden om uitgesloten te worden als donor. Voor donoren die transgender zijn, worden sinds 30 september 2019 dezelfde regels rond uitsluiting gehanteerd die gelden voor alle donoren. Omwille van medische redenen is er wel een specifiek uitstel van drie maanden wanneer iemand gestart is met een hormonale therapie. De algemene zelftest voor donoren vind je op www.rodekruis.be/donorzelftest. Alle info over doneren als transgender persoon vind je op www.rodekruis.be/trans.

 

Wil je weten wat çavaria denkt over het beleid van Het Rode Kruis? Op cavaria.be/bloeddonatie lees je alles over de rol van overleg in de beleidsveranderingen van Het Rode Kruis, en voor welke aanpassingen çavaria blijft ijveren.

Terug naar hoofdmenu