
In mei 2022 deed een nieuw virus intrede in ons land en de buurlanden: het apenpokkenvirus. Maar wat is dat nu? Hoe bescherm je jezelf hier tegen en wat kan je doen als je vermoedt besmet te zijn?
Bij een besmetting met het apenpokkenvirus zal je binnen de 5 à 21 dagen bepaalde klachten ervaren. Hoe erg deze klachten zijn verschilt van persoon tot persoon. De eerste klachten zijn vaak gelijkaardig aan griepsymptomen (spierpijn, koorts, rillingen, vermoeidheid, hoofdpijn en algemeen onwel zijn). Vaak krijgt iemand vervolgens huidletsels. Dit kan gaan om bultjes, puistjes, blaasjes of etterbuilen. De huidletsels krijgen vaak korstjes om daarna te genezen. Deze letsels kunnen pijnlijk of jeukerig zijn. De letsels bevinden zich vaak aan de anus, geslachtsorganen, het gezicht en de handen.
Je kan besmet raken wanneer je dicht bij iemand bent die het virus heeft:
- Zeer hoog risico: direct contact met de huidletsels, direct contact met lichaamsvochten en/of slijmvliezen van een besmet persoon
- Hoog risico: uitwisseling van speeksel, langdurig contact met besmette oppervlakken of linnen (beddengoed, handdoeken, iemands kledij dragen), wonen bij een besmette persoon en drie uur of langer op één of twee zitplaatsen afstand van een persoon met symptomen zitten in een vliegtuig, bus of trein
De ziekte is geen soa (seksueel overdraagbare aandoening), maar verspreidt zich makkelijk via seksuele contacten. Opgelet! Momenteel wordt nog onderzocht of condooms wel voldoende bescherming bieden tegen de ziekte.
De voornaamste voorzorgsmaatregelen:
- Beperk contact met besmette personen. Dit is niet vanzelfsprekend of mogelijk voor iedereen. Wissel in dat geval contactgegevens uit met personen met wie je direct contact hebt gehad.
- Blijf thuis indien je je ziek voelt. Zo bescherm je jezelf en anderen.
Is er een vaccin?
Op dit moment zijn er onvoldoende vaccins om iedereen preventief te vaccineren. Ben je in contact geweest met iemand die binnen de vier dagen na dit contact besmet blijkt? Dan kom je in aanmerking voor een vaccin. In dit geval contacteer je een ziekenhuis gespecialiseerd in infectieziekten.
Een zeer beperkte groep kan wel preventief vaccins verkrijgen:
- Mannelijke en transgender sekswerkers
- Mannen die seks hebben met mannen (MSM) die hiv-positief zijn of PrEP (preventiemedicatie HIV) nemen en minstens twee soa’s hadden de voorbije 12 maanden
- Personen met een ernstige immuunstoornis en een hoge kans op een infectie
- Neem contact op met één van de ziekenhuizen gespecialiseerd in infectieziekten
- Isolatie: blijf thuis of in je eigen kamer indien je huisgenoten hebt
- Deel geen huishoudelijke artikelen zoals kleding, beddengoed, handdoeken of eetgerei
- Vermijd lichamelijk contact, zeker seksueel contact. Opgelet: condooms alleen geven onvoldoende bescherming
- Vermijd contact met dieren (vooral knaagdieren)
- Verwittig mensen met wie je de afgelopen drie weken contact had
Binnen Europa en Nood-Amerika vond de eerste uitbraak plaats binnen de groep 'mannen die seks hebben met mannen' (MSM bv. homomannen). Omdat zij ook vaker contact hebben binnen dezelfde sociale groep zet het virus zich momenteel vooral verder binnen deze groep. Een besmetting heeft dus niets te maken met iemands seksuele oriëntatie, geslacht of genderidentiteit. Iedereen die risicocontacten heeft met iemand die besmet is maakt kans op apenpokken.
.
Meer info?
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde heeft alle nodige info gebundeld in een duidelijke FAQ. Klik hier voor meer info.
Daarnaast kan je iedere weekdag tussen 9 en 19u terecht bij de gratis infolijn 1700.
Vragen? Nood aan een gesprek?
Maakt dit je ongerust? Heb je nog vragen of nood aan een gesprek?
Contacteer onze info- en luisterlijn. Onze beantwoorders bieden je graag een luisterend oor aan.