Coronacrisis: tips & tricks

Tips & Tricks

[Laatste update: 25/08/2021]

Het afgelopen jaar deden we volop aan social distancing, videocallen en in ons kot blijven. Nu verplaatsingen en fysiek contact opnieuw toegestaan zijn, kunnen we eindelijk opgelucht adem halen. Of toch niet helemaal? 

 

De coronacrisis heeft heel wat veranderingen in ons leven teweeg gebracht. Hieronder vind je houvast voor de zaken waarin je misschien opnieuw je weg moet vinden. Ontbreekt er iets? Laat het ons weten!

Hoe zorg ik goed voor mezelf tijdens een stressvolle periode?

Ook nu de maatregelen versoepelen, ervaren heel wat mensen nog stress. Je voortdurend moeten aanpassen in deze uitzonderlijke situatie kan er toe leiden dat je je soms wat minder goed voelt. 

De belangrijkste vraag is hoe je hier mee omgaat. 

 

Coping is de manier waarop je reageert wanneer je moeilijkheden ervaart of onder stress staat. Sommige manieren helpen je om er weer bovenop te komen wanneer het even moeilijk gaat: dit zijn gezonde strategieën. Er zijn ook ongezonde strategieën. Lees alles over op onze pagina 'Goed in je vel'. 

 

Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken:

 • Breng structuur in je dag: zorg voor een ochtend- en avondritueel
 • Slaap voldoende
 • Eet gezond
 • Matig je alcoholgebruik
 • Maak tijd voor vrienden en familie
 • Schakel je computer en smartphone even uit, doe soms eens even helemaal niets
 • Probeer ademhalingsoefeningen of doe aan mindfulness
Ik heb last van piekeren, negatieve gedachten, ...

De lange periode van thuisblijven en isolatie heeft bij heel wat mensen negatieve gedachten teweeg gebracht. Herkenbaar? Blijf niet met deze gedachten zitten, praat erover met Lumi! Er zijn ook heel wat andere plaatsen waar je terecht kan. Op onze pagina over hulpverlening vind je heel wat organisaties en soorten hulpverlening terug. 

  Kan ik terug contact leggen met andere LGBTI+'ers?

  Samenkomen in groepen is terug mogelijk. Heel wat verenigingen organiseren opnieuw fysieke bijeenkomsten. Het overzicht van verenigingen die zich aansloten bij çavaria vind je samen met hun contactgegevens op cavaria.be/verenigingen.

   

  Ben je zelf nog terughoudend om opnieuw in groep te afspreken? Er bestaan uiteraard ook niet-aangesloten initiatieven en groepen die helemaal online bestaan:
   

  • Genderspectrum: Deze vereniging voor non-binaire en genderfluïde personen startte tijdens de lockdown hun eigen discordserver 'Queer kot'. Via deze groep willen ze een online community bieden voor de LGBTQ+ gemeenschap (ongeacht leeftijd, etnische of religieuze achtergrond e.d.), waarbij je kan praten over je seksualiteitsbeleving of genderidentiteit. Ook ontspanning is een belangrijk onderdeel. Je kan er in een algemene chat praten met de andere leden, een plaats vinden om even te ventileren, ... Regelmatig gaat er op dat kanaal ook een livestream door. Zo gaat de groep in gesprek over gendergerelateerde zaken. Iedereen kan suggesties geven voor toekomstige onderwerpen.
    
  • De jongerenvereniging VG van de organisatie Wel Jong Niet Hetero heeft ook een eigen discordserver: 'Verkeerd Geparkeerd'. Je kan er anoniem contact leggen met andere LGBTI+ of zoekende jongeren.
    
  • De vereniging Toeterniettoe heeft een online platform waar LGBTIQ+ jongeren tussen de 13 en 30 jaar onderling contact kunnen leggen. Je leeftijd wordt bij aanmelding gecheckt door een moderator, maar verder kan je op het platform zelf kiezen hoeveel van je identiteit je deelt. Je kan anoniem blijven als je dat wil. De vereniging is actief in de Vlaamse Ardennen, maar op hun online platform zijn alle jongeren uit België die binnen hun leeftijdscategorie vallen welkom.
    
  • Min19.be is een online platform waar je andere LGBTI+ of zoekende jongeren tussen de 13 en 19 jaar kan ontmoeten. Min19 is een onderdeel van Wel Jong Niet Hetero.
    
  • TG-België: Facebookgroep van transgender personen.
  Anker
  ontmoeten
  Help! Ik denk (opnieuw) aan zelfmoord

  De coronacrisis was een lange, stresserende periode. Soms maken zo'n periodes dat sluipende gedachten aan zelfmoord meer frequent door je hoofd gaan. Of misschien voel je net dat deze gedachten voor het eerst langzaam maar zeker binnensluipen...

   

  Je bent hier niet alleen mee, en je kan dingen doen om met deze gedachten om te gaan. Je kan terecht bij een hulpverlener voor dringende hulp of voor het aanpakken van een probleemsituatie

   

  Je kan ook zelf aan de slag om meer controle te krijgen over je zelfmoordgedachten. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met je gedachten aan zelfmoord om te gaan: pratenzelfhulp, het opstellen van een safety plan ... Blijf niet bij de pakken zitten! 

   

  Gebruik onze pagina 'Ik denk aan zelfmoord'. Je kan er heel wat tips vinden. Op de website zelfmoord1813.be vind je meer over hoe omgaan met zelfmoordgedachten in tijden van corona. Je leest er info en tips voor mensen die aan zelfmoord denken, mensen die bezorgd zijn om iemand, hulpverleners, nabestaanden ...

   

  Voor een gesprek kan je terecht bij Lumi. Zijn we niet bereikbaar? De Zelfmoordlijn (bel 1813) staat altijd paraat, elk dag en op elk uur.

  Kan ik terug starten met therapie?

  Face-to-face gesprekken zijn opnieuw mogelijk. Heel wat hulpverleners blijven daarnaast ook begeleiding of therapie aanbieden via videobellen, telefoon, chat of e-mail

   

  Op onze pagina over hulpverlening vind je zowel online als fysieke vormen van hulpverlening terug.

  Hoe zit het met corona en seks? (Dating, meerdere partners, hiv, PrEP, sekswerk, ...)

  Corona (covid-19) is geen soa. Je kan wel besmet worden of iemand anders besmetten met corona via seksueel contact.

   

  Op allesoverseks.be/corona-en-seks vind je meer info over

  De coronacrisis brengt voor veel mensen stress en financiële zorgen met zich mee. Voor LGBTI+'ers die hun geld verdienen met sekswerk is dat zeker het geval. Gezien de strenge maatregel voor niet-medische contactberoepen is het organiseren van hun werk momenteel extra moeilijk. Op Violett.be vind je de meest up-to-date informatie over sekswerk en corona.

   

  Ook in tijden van het coronavirus staat Lumi voor je klaar. Je kan ons bellen, met ons chatten of mailen met al jouw vragen of verhalen over gender en seksuele voorkeur. Dat is helemaal gratis en anoniem.

  .

  Betrouwbare algemene informatie over het nieuwe coronavirus en de huidige maatregelen