Coronacrisis: tips & tricks

Tips & Tricks

[Laatste update: 17/06/2021]

Om de verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in te perken, moeten we voorzichtig omspringen met onze fysieke contacten en verplaatsingen. Check. Dat is duidelijk. Of toch niet helemaal?

 

Hieronder vind je houvast voor de zaken waarin je misschien opnieuw je weg moet vinden. Ontbreekt er iets? Laat het ons weten!

Hoe zorg ik goed voor mezelf in deze stressvolle periode?

Tijdens deze crisis staat iedereen wel eens onder stress. Het is een uitzonderlijke situatie die je nog nooit meemaakte, dus natuurlijk voel je je soms minder goed! De belangrijkste vraag is hoe je met je stress omgaat. 

 

Coping is de manier waarop je reageert wanneer je moeilijkheden ervaart of onder stress staat. Sommige manieren helpen je om er weer bovenop te komen wanneer het even moeilijk gaat: dit zijn gezonde strategieën. Er zijn ook ongezonde strategieën. Lees alles over op onze pagina 'Goed in je vel'. Die is helemaal passend voor deze coronatijden.

 

Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken:

 • Breng structuur in je dag: zorg voor een ochtend- en avondritueel
 • Slaap voldoende
 • Eet gezond
 • Matig je alcoholgebruik
 • Maak tijd voor vrienden en familie. Dat kan ook via videochat: Facetime, Zoom, Skype…
 • Zoek een coronabuddy: iemand met wie je regelmatig kan praten en ervaringen uitwisselen
 • Schakel je computer en smartphone even uit, doe soms eens even helemaal niets
 • Probeer ademhalingsoefeningen of doe aan mindfulness
Ik heb last van piekeren, negatieve gedachten, ...

Thuisblijven en isolatie kan leiden tot piekeren en negatieve gedachten. Blijf niet met deze gedachten zitten, praat erover met Lumi! Er zijn ook heel wat andere plaatsen waar je terecht kan. Onze pagina over hulpverlening is helemaal aangepast aan deze coronatijden. Check het overzicht van hulplijnen en hulpverleners waarbij je terecht kan.

Blijf zorg dragen voor je mentale gezondheid

Wist je al dat...

 • ... heel wat hulplijnen tijdens de coronacrisis meer beantwoorders inschakelen of hun openingsuren tijdelijk hebben uitgebreid? Ze zijn er om je te steunen, meer dan ooit! 
 • ... heel wat hulpverleners in aangepaste vormen begeleiding of therapie voorzien? De coronacrisis is het uitgelezen moment om online hulpverlening een kans te geven. Videobellen, telefoon, chat of e-mail voelt natuurlijk anders dan een face-to-face gesprek, maar het kan tijdens een periode van lockdown of isolatie evengoed waardevol en belangrijk zijn. Weet je al welke opties jouw therapeut, psycholoog, logopedist ... aanbiedt?

Een luisterend oor voor je niet-Nederlandstalige vrienden

 • Télé-Accueil Bruxelles is een Franstalige telefoon- en chathulplijn. Zij zijn op ieder moment bereikbaar om een luisterend oor aan te bieden. Hun lijn is gratis en anoniem. Deze hulplijn is niet gespecialiseerd in LGBTI+ vragen. 

 

 • Engelstaligen kan je verwijzen naar de CHS telefonische hulplijn. CHS staat voor 'Community Help Service', een non-profitorganisatie die er is voor de Engelssprekende buitenlandse bevolking van België. Het is geen specifieke LGBTI+ organisatie. Je kan hen bereiken via het nummer 02 648 40 14 voor een luisterend oor. Een gesprek bij hen is anoniem en vertrouwelijk. Ze zijn op elk uur en elke dag beschikbaar. Meer info vind je op hun website.

 

 • Heb je geen zin om te praten met iemand, maar zit je wel met iets? Probeer de app 'Woebot(voor android of iphone). Dat is een Engelstalige chatbot, ontworpen om je door moeilijke tijden te helpen. Sommigen mensen vinden het erg nuttig.

 

Is het nu met corona een goed moment voor een coming-out?

Val je als jongen op een jongen? Ben je een meisje dat op meisjes valt?  Ontdekte je dat je transgender bent? Of ben je bi, aseksueel, non-binair …? Misschien overwoog je om het thuis, op school of aan je vrienden te vertellen, maar weet je het nu even niet meer door corona. Niet iedereen vindt een coming-out nodig, wil of kan die doen. Misschien wil je dat wel, maar is er nu die vraag… is dit een goed of net een slecht moment?


Het is nooit makkelijk om ‘uit de kast te komen’, of het nu gaat over op wie je valt, over je genderidentiteit, of over iets anders. De coronacrisis kan het extra moeilijk maken om een coming-out te doen. Veel hangt af van je ouder(s), je eigen gevoel, je verwachtingen en hoe veilig je thuissituatie is.

 

Belangrijk is ook hoe je jezelf op een coming-out en de mogelijke reacties voorbereidt. Weet je waarom je een coming-out wil doen? Voel je je er klaar voor? Op welke reacties hoop je? Wat zou voor jou een slechte reactie zijn? Weet je al hoe je zou omgaan met negatieve reacties als je bijvoorbeeld in hetzelfde huis moet blijven?

 

Ben je niet zeker wat je wil doen met je coming-out, of voel je je nog niet goed voorbereid? We hebben algemene tips over hoe je je goed kan voorbereiden op een coming-out!

 

Zit je in de knoop? Twijfel je over je gevoelens? Wil je gewoon eens kunnen praten over hoe het nu allemaal voor je is thuis? Je kan helemaal anoniem en gratis bij ons terecht via chat, telefoon of mail.

Transgender in coronatijden

Op de website van het Transgender Infopunt vind je heel wat antwoorden op vragen waar je nu als transgender persoon misschien mee zit. Check transgenderinfo.be/transgender-in-tijden-van-corona.

 

Blijf je zitten met een vraag? Maak je je zorgen? Bel, chat of mail met Lumi. Je kan ook het Transgender Infopunt contacteren.

Hoe leg ik in deze periode contact met andere LGBTI+'ers?

Samenkomen in groepen is momenteel nog niet mogelijk of moeilijker te organiseren. Dat wil niet zeggen dat sociaal contact niet mogelijk is. Er zijn ook heel wat online groepen waar je momenteel andere LGBTI+'ers kan leren kennen en steun kan vinden.

 

 • Heel wat verenigingen die anders fysieke bijeenkomsten organiseren, houden nu contact via eigen Facebookgroepen. Niet elk van die groepen is publiek vindbaar op Facebook. Je kan wel lid worden door contact op te nemen met de vereniging via e-mail of hun sociale media. Het overzicht van verenigingen die zich aansloten bij çavaria vind je samen met hun contactgegevens op cavaria.be/verenigingen. Daarnaast zijn er uiteraard ook niet-aangesloten initiatieven en groepen die helemaal online bestaan:
   
  • Genderspectrum: Deze vereniging voor non-binaire en genderfluïde personen startte tijdens de lockdown hun eigen discordserver 'Queer kot'. Via deze groep willen ze een online community bieden voor de LGBTQ+ gemeenschap (ongeacht leeftijd, etnische of religieuze achtergrond e.d.), waarbij je kan praten over je seksualiteitsbeleving of genderidentiteit. Ook ontspanning is een belangrijk onderdeel. Je kan er in een algemene chat praten met de andere leden, een plaats vinden om even te ventileren, ... Regelmatig gaat er op dat kanaal ook een livestream door. Zo gaat de groep in gesprek over gendergerelateerde zaken. Iedereen kan suggesties geven voor toekomstige onderwerpen.
    
  • De jongerenvereniging VG van de organisatie Wel Jong Niet Hetero heeft ook een eigen discordserver: 'Verkeerd Geparkeerd'. Je kan er anoniem contact leggen met andere LGBTI+ of zoekende jongeren.
    
  • De vereniging Toeterniettoe heeft een online platform waar LGBTIQ+ jongeren tussen de 13 en 30 jaar onderling contact kunnen leggen. Je leeftijd wordt bij aanmelding gecheckt door een moderator, maar verder kan je op het platform zelf kiezen hoeveel van je identiteit je deelt. Je kan anoniem blijven als je dat wil. De vereniging is actief in de Vlaamse Ardennen, maar op hun online platform zijn alle jongeren uit België die binnen hun leeftijdscategorie vallen welkom.
    
  • Min19.be is een online platform waar je andere LGBTI+ of zoekende jongeren tussen de 13 en 19 jaar kan ontmoeten. Min19 is een onderdeel van Wel Jong Niet Hetero.
    
  • TG-België: Facebookgroep van transgender personen.
    
 • Hoorde je al eens van Gay Boys To Men? Dit initiatief organiseert normaal gezien workshops die zich richten op de belangrijkste kwesties die van invloed zijn op het emotioneel welzijn van homo mannen. Ook tijdens de coronacrisis zijn ze actief. Ze bieden Engelstalige groepsgesprekken aan die mannen ondersteunen in tijden van corona. Neem een kijkje op hun Facebookpagina voor meer info.

Specifiek voor jongeren: overzicht van verenigingen die in coronatijd online activiteiten organiseren

ZIZO maakte een overzicht van LGBTI+-jongerenverenigingen die in coronatijd online activiteiten organiseren

 

 


Heb je zelf ook nog een online groep die gedeeld mag worden? Laat het ons weten!

Anker
ontmoeten
Help! Ik denk (opnieuw) aan zelfmoord

De coronacrisis is een stresserende periode. Soms maken zo'n periodes dat sluipende gedachten aan zelfmoord plots heel acuut en frequent door je hoofd gaan. Of misschien voel je net dat deze gedachten voor het eerst langzaam maar zeker binnensluipen...

 

Je bent hier niet alleen mee, en je kan dingen doen om met deze gedachten om te gaan. Je kan terecht bij een hulpverlener voor dringende hulp of voor het aanpakken van een probleemsituatie. Dat kan ook nu, tijdens deze coronacrisis.

 

Je kan ook zelf aan de slag om meer controle te krijgen over je zelfmoordgedachten. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met je gedachten aan zelfmoord om te gaan: pratenzelfhulp, het opstellen van een safety plan ... Blijf niet bij de pakken zitten! 

 

Gebruik onze pagina 'Ik denk aan zelfmoord'. Je kan er heel wat tips vinden. Op de website zelfmoord1813.be vind je meer over hoe omgaan met zelfmoordgedachten in tijden van corona. Je leest er info en tips voor mensen die aan zelfmoord denken, mensen die bezorgd zijn om iemand, hulpverleners, nabestaanden ...

 

Voor een gesprek kan je terecht bij Lumi. Zijn we niet bereikbaar? De Zelfmoordlijn (bel 1813) staat altijd paraat, elk dag en op elk uur.

Kan ik tijdens de crisis therapie starten?

Het is belangrijk om tijdens deze periode zorg te blijven dragen voor je mentale gezondheid. Face-to-face gesprekken zijn opnieuw mogelijk. Heel wat hulpverleners blijven daarnaast ook begeleiding of therapie aanbieden via videobellen, telefoon, chat of e-mail

 

Onze pagina over hulpverlening is helemaal aangepast aan deze coronatijden. Je kan er lezen hoe je momenteel een gepaste hulpverlener kan vinden.

Hoe zit het met corona en seks? (Dating, meerdere partners, hiv, PrEP, sekswerk, ...)

Corona (covid-19) is geen soa. Je kan wel besmet worden of iemand anders besmetten met corona via seksueel contact.

 

Op allesoverseks.be/corona-en-seks vind je meer info over

De coronacrisis brengt voor veel mensen stress en financiële zorgen met zich mee. Voor LGBTI+'ers die hun geld verdienen met sekswerk is dat zeker het geval. Gezien de strenge maatregel voor niet-medische contactberoepen is het organiseren van hun werk momenteel extra moeilijk. Op Violett.be vind je de meest up-to-date informatie over sekswerk en corona.

 

Ook in tijden van het coronavirus staat Lumi voor je klaar. Je kan ons bellen, met ons chatten of mailen met al jouw vragen of verhalen over gender en seksuele voorkeur. Dat is helemaal gratis en anoniem.

Wat te doen in mijn kot?

Heel wat personen zijn op zoek naar een nieuwe vormen van ontspanning aangezien er momenteel minder activiteiten kunnen doorgaan, hier krijg je alvast enkele ideeën

LGBTI+-specifiek

 • De vereniging HLWM (Holebiwerking Mechelen) zat tijdens de coronaperiode niet stil! Ze verzamelden regelmatig lees-, kijk- en luistertips voor hun leden. Check de posts op hun website: tips 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.
 • Op lumi.be/getuigenissen vind je verhalen van mensen die opkomen voor een open kijk op genderidentiteit of seksuele voorkeur. Hoe gaan ze zelf om met hun gevoelens? Vertellen ze erover in hun omgeving? Hoe denken ze over de LGBT+ community?
 • Op lumi.be/rolmodellen vind je een overzicht van interessante LGBT+ vloggers en influencers op YouTube, instagram en andere sociale media. Je vindt er ook lijstjes van series, boeken, muziek, ... waarin gender- en seksuele diversiteit een thema is.
 • 'Taboo Talk' is een reeks op YouTube. Het is een initiatief van Genderspectrum, een vereniging voor non-binaire en genderfluïde personen, en No Babes, een fotoproject van Morgane Gielen. Ze behandelen er onderwerpen zoals trans, sekswerkpolyamorie, non-binariteit en BDSM. Er verschijnen regelmatig nieuwe video's. Meer initiatieven zoals dit vind je via lumi.be/rolmodellen.
 • Op Twitter is de hashtag #LGBTQstandtogether trending. LGBT+ personen tonen wie ze zijn en wat ze al dan niet doen tijdens de crisis veroorzaakt door het coronavirus.

We spelen een spel vanavond!

Tijd voor cultuur en muziek

Sport

 

Het grootste deel van deze lijstjes is afkomstig van de pagina cavaria.be/portaal/corona. Daar vind je o.a. ook nog tips over gratis online tools om te vergaderen of virtueel samen te komen met vrienden en familie. 

Anker
wattedoen

.

Betrouwbare algemene informatie over het nieuwe coronavirus en de huidige maatregelen