Waar vind je specifieke landeninformatie over LGBT+?

Deze pagina is er om je te helpen bij het verzamelen van landeninformatie over LGBT+. Blijf je zitten met vragen voor een specifieke case? Je kan ook de helpdesk van het agentschap Integratie en Inburgering contacteren.

Verantwoord gebruik van informatie

Spring zorgvuldig om met landeninformatie, ook met de bronnen die we hieronder vermelden.
 

Internationale LGBT+ organisaties

Verschillende internationale LGBT+ organisaties zijn actief in het verdedigen van mensenrechten op vlak van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Deze internationale LGBT+ organisaties stellen geregeld rapporten op:
 

Internationale mensenrechtenorganisaties

Een aantal mensenrechtenorganisaties beschouwen LGBT+ rechten als een specifiek thema en leveren daar dan ook nuttige informatie over:
 

Diplomatie

Ook ambassades en consulaten kunnen belangrijke informatie leveren:


De US Department of State stelt jaarlijks landenrapporten op. Elk rapport bevat standaard een hoofdstuk over seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

Toeristische informatie

Landeninformatie is ook beschikbaar via websites die LGBT+ toeristen informeren over LGBT+ rechten op hun vakantiebestemmingen:
 

 • Globalgayz.com bevat informatie afkomstig van nieuwssites en LGBT+ toeristen. Je kan er zowel toeristische informatie vinden, als nieuws, als informatie over de juridische situatie. Je kan er informatie vinden uit zowat alle landen ter wereld, al is die soms wat verouderd of weinig relevant voor asieldossiers.
   
 • IGLTA.org is de website van the International LGBTQ+ Travel Association. De website biedt gratis reisinformatie aan. De organisatie achter de website werkt aan het bevorderen van gelijkheid en veiligheid binnen LGBTQ+ toerisme wereldwijd.

Databanken, diensten en online documentatiecentra

Er zijn een aantal reguliere kanalen die mogelijk (maar niet uitsluitend) informatie kunnen opleveren met betrekking tot seksuele oriëntatie en genderidentiteit in diverse landen:
 

 • De Vluchtelingen Infolijn van Vluchtelingenwerk Vlaanderen beantwoordt alle vragen die te maken hebben met asielzoekers en vluchtelingen.
   
 • Wil je meer weten over de asielprocedure in België? Of wil je asielzoekers begeleiden in een taal die ze begrijpen? Neem dan een kijkje op Fedasil info. Dat is het officiële informatieplatform voor asielzoekers in België. Je vindt er onder meer info over de asielprocedure. De website is enkel beschikbaar in België. Je vindt er informatie in twaalf talen: Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Farsi, Pashtu, Russisch, Spaans, Albanees, Turks, Somali en Tigrinya. Acht van deze talen beschikken ook over een audioversie. De website AsylumInfo werkt momenteel (oktober 2019) aan een update. Niet alle info op de overzichtelijke en meertalige website is momenteel dus up-to-date.
   
 • Het European Country of Origin Network heeft een uitgebreide zoekmachine. Gebruik zoektermen als homosexuality, LGBT rights, etc.
   
 • De Engelstalige wikipedia bevat uitgebreide artikels met betrekking tot LGBT rechten wereldwijd.
   
 • De website refworld.org bevat een specifiek onderdeel met landeninformatie over LGBTI.

Netwerken in het buitenland

Verscheidene verenigingen (zowel LGBT+ als reguliere) beschikken over netwerken met contactpersonen uit lokale organisaties in het buitenland, die rechtstreeks of onrechtstreeks opkomen voor LGBT+'ers: